Predavanje kustosice i profesorice Tal Ben-Zvi u MMSU

30.3.2023. u 18h

Dr. Tal Ben-Zvi, gošća u rezidenciji Kamov, održat će predavanje 30. 3. u  18 sati u MMSU.

Dr. Tal Ben-Zvi je istraživačica i kustosica suvremene umjetnosti te redovna profesorica na Akademiji Bezalel u Jeruzalemu.

Ožujak 2023. provodi u rezidenciji Kamov u Rijeci, a trenutno dovršava knjigu Testimony – The Performance Art of Smadar Yaaron, o trideset pet godina dugom umjetničkom djelovanju multidisciplinarne umjetnice i jedne od osnivačica Acre kazališnog centra. Uz rad na knjizi i kustoskom prijedlogu izložbe kao nastavku knjige, Ben-Zvi se tijekom boravka upoznaje s riječkom i hrvatskom umjetničkom scenom.

Tal Ben-Zvi će se riječkoj publici predstaviti u četvrtak, 30. ožujka u 18 sati , u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti predavanjem o bliskoistočnim lučkim gradovima i lokalnom umjetničkom izražaju nakon 1948., a u drugom dijelu će govoriti o kazališnom i izvedbenom djelovanju autorice Samdar Yaaron.

Prvi dio predavanja bavi se lučkim gradovima kao primjerima miješanih multikulturnih gradova u 20. i 21. stoljeću i usmjeren je istraživanju “nove umjetničke povijesti” u vizualnoj kulturi, a dotiče se umjetničkog stvaralaštva palestinskih umjetnika Asada Azija, Durara Bacrija i Raafara Hattaba. Razmotrit će se bliskoistočni lučki gradovi kao vrata prema Istoku za one koji ulaze u luku i kao vrata kozmopolitskom prostoru otvorenom zapadnjačkim utjecajima.

U drugom dijelu predavanja Ben-Zvi će pričati akademskoj knjizi koja je trenutno u fazi pisanja. Testimony – The Performance Art of Smadar Yaaron je retrospektivna studija o umjetničkom stvaralaštvu Samdar Yaaron u razdoblju od 1988. do 2023. Knjiga je putovanje vremenom od osnivanja Acre kazališta 1980-ih do danas, putovanje prostorima kazališta u kojima se publika kreće između kolektivnog sjećanja i povijesne svijesti, putovanje osobnom i obiteljskom biografijom i potpuno izlaganje identiteta autorice Yaaron. Njene kazališne izvedbe bave se vezom kolektivnog sjećanja i konceptom svjedočanstva, a vežu se uz sjećanja na Holokaust i Nakbu.

Sažetak predavanja:

Jaffa: lokalni umjetnički izražaj nakon 1948. & Testimony – The Performance Art of Smadar Yaaron

Prvi dio predavanja fokusirat će se na lučke gradove kao primjere miješanih gradova 20. i 21. stoljeća. Kritika prostora temelji se na postkolonijalmim interdisciplinarnim studijima i njihovom vezom s lokalnim umjetničkim izričajem u lučkim gradovima. Predavanje se dotiče “nove umjetničke povijesti” u vizualnoj kulturi i umjetničkog stvaralaštva palestinskih umjetnika umjetnika Asada Azija, Durara Bacrija i Raafara Hattaba. Fokus je stavljen na način na koji izložbe i projekti reprezentiraju pisanje o novoj umjetničkoj povijesti. Razmotrit će se reprezentacije bliskoistočnih lučkih gradova koja su za one koji ulaze vrata prema Istoku, a istovremeno i vrata prema kozmopolitskom prostoru otvorenom zapadnjačkim utjecajima. U tom kontekstu dualnosti će se pristupiti kao multikulturnom prostoru koji uključuje utjecaje muslimanske, kršćanske i židovske kulture; prikaze putovanja u umjetničkom stvaralaštvu u multikulturalnim gradovima nakon 1948.

U drugom dijelu predavanja fokusirat ćese na akademsku knjigu koja je trenutno u fazi pisanja, naslovljenu Testimony – The Performance Art of Smadar Yaaron. Knjiga je studija o umjetničkoj aktivnosti Samdar Yaaron, retrospektiva više od 35 godina kontinuiranog umjetničkog rada u Acre Theater (1988. – 2023.) https://smadaryaaron.com/

Knjiga je putovanje vremenom od osnivanja Acre kazališta 1980-ih do danas, putovanje prostorima kazališta u kojima se publika kreće između kolektivnog sjećanja i povijesne svijesti, putovanje osobnom i obiteljskom biografijom i potpuno izlaganja identiteta Yaaron.  Kazališne izvedbe Yaron bave se vezom kolektivnog sjećanja i konceptom svjedočanstva, a vežu se uz sjećanja na holokaust i Nakhbu.

Niz radova Smadar Yaaron, ostvarenih u ansamblu ili kao samostalne izvedbe, osvojio je nagrade i dobio međunarodno priznanje: Produkcije Acre kazališta: Memories of the Second Generation in the Old City” (1988.), “Arbeit Macht Frei Mitoitland Europe” (1991.) “The Anthology” (1997. – 2017). “Um Muhammad” (2010.). ” Nawal” (2012.), “Hilaa – The Third Generation” (2015.).

Dr. Tal Ben-Zvi je kustosica suvremene umjetnosti i istraživačica; redovna profesorica na Akademiji Bezalel u Jeruzalemu.

Ben-Zvi je pohađala kustoski teorijski seminar u Camera Obscura School of Art u Tel Avivu (1997.), završila diplomski studij na Fakultetu umjetnosti na Sveučilištu u Tel Avivu University (2004.) te ondje stekla i doktorat (2010.). Završila je poslijedoktorski studij na  Institutu Truman pri Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu (2011.).

Uz istraživački rad, Ben Zvi je i kustosica suvremene umjetnosti. Godine 1998. osnovala je umjetničku galeriju pri Heinrich Bell Foundation gdje organizira solo izložbe izraelskih i palestinskih umjetnika. In 2001. osnovala je i Hagar Art Gallery u Jaffi, gdje također predstavlja izraelske i palestinske umjetnike. Za ove poduhvate 2008. godine dobila je nagradu izraelskog ministarstva kulture, znanosti i sporta.
Ben Zvi vodila je Seminar for Curating Theory and Criticism, (Camera Obscura Art School, 2003. – 2005.), te je vodila School of Arts (Kibbutzim Seminary College 2009. – 2012). Godine 2012. postala je prodekanica za akademska pitanja na Akademiji Bezalel u Jeruzalemu.

Njezinu knjigu, Representations of the Nakba in Palestinian Art in Israel objavila je izdavačkakuća Resling 2014. Objavljuje članke u akademskim časopisima i zbornicima.