MMSU program na 16. (digitalnoj) Noći muzeja

29.1.2021. u 00h

U digitalnom dijelu programa MMSU predstavlja dva rada nastala tijekom online umjetničke rezidencije Kamov i audio vodstvo izložbom Balthazargrad. Raspored programa možete pogledati na poveznici: https://nocmuzeja.hr/muzej/muzej-moderne-i-suvremene-umjetnosti/.

U Noći muzeja, u petak 29. siječnja 2021., radno vrijeme Muzeja moderne i suvremene umjetnosti je od 17 do 22 sata, a posjetitelji mogu preuzeti 250 besplatnih ulaznica za izložbu 51 ooo Balthazargrad u Informativnom centru Grada Rijeke na adresi Korzo 18b. Zbog velikog interesa javnosti trajanje izložbe je produljeno do kraja veljače. Prilikom posjeta na raspolaganju je besplatno audio vodstvo u trajanju od 20 minuta, tijekom kojeg profesor Balthazar posjetitelje vodi kroz sedam postaja izložbe, otkriva priče u pozadini predstavljenih izložaka i potiče na korištenje interaktivnih elemenata.

Vodstvu se može pristupiti putem linka (http://bit.ly/51000grad) ili skeniranjem QR koda prilikom posjete izložbi.

Hrvatsko muzejsko društvo, organizator Noći muzeja, odlučilo je u uvjetima pandemije koronavirusa ovogodišnju manifestaciju održati prvenstveno u digitalnom okruženju. U okviru 16. digitalne Noći muzeja s temom Zadaće muzeja u uvjetima kriza MMSU predstavlja online program: osim audiovodstva izložbom Balthazargrad, muzej je realizirao prvu online Kamov umjetničku rezidenciju pokrenutu u prosincu 2020. godine.

U trenutku rastuće ranjivosti kulturnog i umjetničkog sektora, s neizvjesnim datumom vraćanja na staro normalno, MMSU je pozvao umjetnike da iz svojih domova, ili privremenih kućnih ureda, predlože istraživanja, projekte, tekstove, zvukove, slike, radove u nastajanju ili gotove radove.

Umjetnici Ben Cain i Tina Gverović su u radu Cut Out kreirali specifično grafičko sučelje i ispunili ga pokretnim i statičnim slikama ruku, različitih tekstila s uzorkom i nađenih video isječaka tkalačkih strojeva. Proces slaganja tih triju elemenata, i razmjena odnosa proizvod-radnik, proizvodnja-proizvod, rezultira raznolikim slikama, kratkim video radovima, i s ponekom digresijom, ali najvećim svojim dijelom rad objedinjuje razmišljanje o ljudima ne kao predmetima i objektima nego kao jakim i ranjivim subjektima. Cut Out se može pogledati na posebno dizajniranoj web stranici https://mmsu.hr/kamov-online/, a za uvećanje ili pokretanje sadržaja potrebno je kliknuti na slike.

Tanja Vrvilo na online rezidenciji sudjeluje s radom Kamov ide u Kino. U kolažu rukopisa, filmskih programa, fotografija, videa i povijesnih dokumenata Tanja Vrvilo otkriva Kamovljev kritički odnos prema filmu atrakcija, rekonstruirajući tako njegovo kino-oko kroz stvarno/prošireno putovanje (Rijeka – Zagreb – Punat – Trst – Venecija – Firenca – Torino – Napulj – Bologna – Rim – Marseille  – Barcelona) u razdoblju od 1906. do 1910. godine. Radu će se moći pristupiti na web stranici Muzeja moderne i suvremene umjetnosti https://mmsu.hr/dogadaji/tanja-vrvilo/.

U Noći muzeja organizirat će se prodaja publikacija u izdanju MMSU po promotivnim cijenama, a pojedine publikacije će u ograničenom broju biti dostupne besplatno.