Obnovljeno / Zaboravljeno – šetnja od Tesle do Nebodera

18.5.2022. u 17h, OŠ Nikola Tesla

Profesor Branko Metzger-Šober povest će nas u šetnju od Osnovne škole Nikola Tesla do Riječkog nebodera gdje će nas upoznati sa zidnim slikama u aulama obje zgrade koje su nastale kao umjetnička ostvarenja u službi dviju različitih političkih ideologija.

U svom tekstu ‘Obnovljeno / Zaboravljeno’ koji je uvršten u katalog trenutne MMSU izložbe ‘Riječi za gledanje‘ prof. Metzger-Šober predstavlja ove zidne slike koje su nastale kao umjetnost razumljiva svim slojevima društva, vizualizirajući ključne ideje ideološkog diskursa. U Osnovnoj školi Nikola Tesla obići ćemo zidne slike Vilima Svečnjaka s motivima pionirske pripreme za kazališnu reviju i Izložbu dječjeg slikarstva, dok ćemo se u Riječkom neboderu susresti sa skrivenom freskom posve druge ideološke stvarnosti, onu autora Carla Sbisàa pod naivom ‘Gabriele d’Annunzio čita Kvarnersku povelju’.

Šetnja će se održati u srijedu 18. svibnja od 17:00 do 18:30 sati uz okupljanje ispred OŠ Tesla (Trg Ivana Klobučarića 1). Sudjelovanje je besplatno, a zainteresirane molimo da se za šetnju prijave putem telefona (0)51 492 615 ili e-maila na ivana.lucic@mmsu.hr.

 

Fotografija: Vilim Svečnjak – priprema za otvorenje ‘Izložbe dječjeg slikarstva’ (OŠ Nikola Tesla), autor fotografije Jan Metzger-Šober