Nezamjetljiv polazak

15.11.–17.11.2014., MMSU

Nezamjetljiv polazak je početak prije početka, misao koja utječe da se nešto dogodi, razlog za pokret.
Nezamljetljiv polazak se u Rijeci već dogodio u obliku pilotnog projekta kojeg su 2010. godine započeli Andreja Rauch Podrzavnik, Ivana Peranić i Josip Maršić.

Četiri godine poslije s novim suradnicima nastavljamo razvijati točku polaska – ideju gdje nešto počinje – i stigli smo na trodnevni događaj u Muzej koji počinje 15. studenog 2014. i završava 17. studenog 2014. s izložbom Neautorizirano.
Ekipa umjetnika pod umjetničkim vodstvom Andreje Podrzavnik će za tri dana u susretu s gostima dijeliti pitanja o (praznom) prostoru, o (pogrešnom) vremenu i o tome kako bi gotovo uvijek nešto što je sada, trebalo da bude nešto drugo.

Prazan prostor je bijelo platno za koreografiju, pun mogućnosti, otvoren, pripremljen za početni trenutak. Koreografija se ostvaruje kroz kompoziciju tijela/figura u prostoru, kroz promjenjive oblike praznoga prostora među tijelima/figurama i kroz međuodnose tijela/figura i prostora samog.  Koreografija traje u izložbenom vremenu i ostvaruje se zajedno sa svim tijelima/figurama u prostoru, s nama i s Vama. Kretanje svih nas kroz formalni i neformalni dio Početka koji je umjesto Otvorenja, a i kroz poeziju susreta i komunikacije, kreirat će se prostor pun oblika koji će drugoga dana biti “prevedeni” u druge medije, a u trećem danu upotrebljeni u izložbi Neautorizirano.

Kroz tri dana Muzej je mjesto susreta različitih grupa, mjesto gdje se može uživati i prostor i vrijeme. Format susreta kombinira različite elemente umjetničkog djelovanja – kao što je primjerice predstava, izložba, radionica i drugo – iz želje da ljudima pristupimo i da im damo iskustvo kreativnog procesa, gdje oni u određenim fragmentima projekta sudjeluju i donose u projekt svoje viđenje.

Andreja Podrzavnik izlazi iz polja koreografije i polja kompozicije tijela/figura u prostoru. Njezino zanimanje je kako različite fomate događaja staviti u konfrontaciju i na taj način komponirati različite upotrebe gledanja. U koautorstvu s Ivanom Peranić i suradnji s grupom umjetnika, pripremili su projekt osnovan na scorovima/planovima koji nisu samo za gledanje nego i za doživljavanje. Svaki je dan izgrađen od nekoliko planova, a ostvarenje svakoga plana događa se u suradnji s unaprijed određenom grupom ljudi. Svi su planovi otvoreni za javnost i publiku.

Umjetnička ekipa

Koncept i umjetničko vodstvo: Andreja Podrzavnik
Ko-autorstvo: Andreja Podrzavnik, Ivana Peranić, kolektiv Federacija
Suradnja: Andreja Podrzavnik, Ivana Peranić, Rok Vevar, Ivan Samsa
Likovno savjetovanje: Samo
Prostorno savjetovanje: Jaka Šimenc
Oblikovanje zvuka: Josip Maršić i Christopher Benstead
Izvedba: Andreja Podrzavnik, Ivana Peranić, Ivan Samsa, Rok Vevar, Kate Foley, Samo, Josip Maršić i gosti.
Gosti: članovi Udruge slijepih PGŽ-a, studenti Akademije primjenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci – kolegij Scenografija, članovi Matice umirovljenika Rijeka, studenti Veleučilišta u Rijeci – stručni studij Sigurnosti na radu, nezavisni mladi fotografi, djeca polaznici edukacijskog programa KRILA, polaznici OŠ za klasični balet i suvremeni ples Vežica, grupa riječkih umjetnika i dr.
Fotografi: Tomislav Nakić Alfirević i Dražen Šokčević
Grafički dizajner plakata i programske mape: Andrea Kustić
Koordinatorica: Nina Zimmermann
Asistentica koordinatorice: Dolores Kovačić
Produkcija: Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA, Rijeka i Zavod Federacija Ljubljana u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka,
Ko-produkcija: Lokomotiva – Centre for New Initiatives in Arts and Culture i Nomad Dance Academy u sklopu Life Long Burning Project.
Program su financijski podržali: Grad Rijeka, Ministarstvo kulture RH, Grad Ljubljana i Ministarstvo kulture Republike Slovenije
Partneri: Omladinski hostel Rijeka

www.krila.org
www.federacija.net
www.lifelongburning.eu

15. 11. – Početak kao Susret umjesto Otvorenja u 16 sati)
16. 11. – Cjelodnevno događanje, Instalacija u tri dijela, 10 – 20 sati
17. 11. – Instalacija pripremanja izložbe, 12 – 16 sati i izložba Neautorizirano od 17 – 18 sati