Momčilo Golub – Lirika i druge priče

23.12.2015.–6.2.2016., MMSU

Momčilo Golub je rođen 1949. godine, a diplomirao na Likovnoj akademiji u Beogradu 1974. i magistrirao grafičkom odjelu 1976. Kao stipendist francuske vlade specijalizirao je slikarstvo na “Ecole des Beaux-Art de Paris”. 1991.- 1992. studijski boravi u ” La Cité internationale des Arts” u ateljeu francuskog Ministarstva kulture.
Započevši kao grafičar, Golub je tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća predstavljao prvo postkonceptualne, a kasnije i rane postmodernističke umjetničke tokove u umjetnosti. Početkom 90-ih se povlači sa likovne scene i s nje izbiva više od dva desetljeća, do povratka 2011. godine.
Dobitnik je nagrada: 1974. „Kunova“ nagrada za grafiku; 1983. Nagrada za fundacije „Ladislav Ribnikar“; 1983. Prva nagrada na izložbi novije jugoslavenske umjetnosti u New Yorku-Equitable gallery i 1984. Nagrada za instalaciju na Dubrovačkom salonu.

Izložba Lirika i druge priče sastoji se od tri serije radova: Studija draperije, Objekata i Lirike.

Studije draperije je riječima autora “studija virtualnih / reprezentacijskih / dokumentarnih / fenomenoloških, teksturalnih i tekstualnih, kulturoloških, te narativnih aspekata slikarskog umjetničkog djela, kao i načina na koji se isti ti odnosi prevode u realan, konkretan, materijalan i u punom smislu senzoran / senzualan kontekst.
Svaki rad sastoji se od dva ključna elementa – pažljivo odabranog tekstila, koji još nije postao upotrebnim odjevnim predmetom, te reprodukcije historijskog, najčešće poznatog, slikarskog umjetničkog djela na osnovu kojeg je odabrano, odnosno kupljeno. Materijalu je jasno navedeno porijeklo – putem računa koji dokumentira kupnju predmeta, vješalice, ili pakiranja koje služi njegovom izlaganju ili odlaganju.”
Objekti su raznorodne naravi, i neki od njih rezultat su druženja s knjigama, a serija nazvana Lirika, autoru iznimno važna, izbor je, osobna antologija, lirskih pjesama koja je reproducirana ili prevedena u trodimenzionalne objekte kojim Golub materijalizira svoje čitateljsko iskustvo i sugerira pjesnicima da poeziju izlažu u likovnom i trodimenzionalnom obliku objekta, u galeriji.

 

Foto: …što je život bio, sjena haljine u kojoj se okretalo tijelo, instalacija, 2011., © SCCA

 

otvorenje: srijeda, 23. 12. u 19 sati, MMSU

Vodstvo kroz izložbu u 19 sati za djecu u pratnji roditelja i u 21 sat.
Posjetitelje će kroz izložbu provesti viša muzejska pedagoginja, Milica Đilas.