Miljenka Šepić – Zemlja, vatra, voda, zrak

23.4.–18.5.2009., Muzej moderne i suvremene umjetnosti

MMSU predstavlja samostalnu izložbu Zemlja, vatra, voda, zrak  Miljenke Šepić, akademske slikarice iz Opatije.

Spektar, likovna radionica Miljenke Šepić
srijeda, 13. 5. i  petak 15.5.2009. , od 17 do 18.30 sati
Radionica je namijenjena odraslim polaznicima, a odvijat će se u dva dijela po dva sata.  Polaznici će upoznati učenje o spektru boja i  osnovne karakteristike tehnike slikanja akrilnim bojama  te slikati po zadanim  uputama.  Pribor i slikarski materijal su osigurani. Cijena sudjelovanja 50 kn.  Prijave na tel. 492 615.

Katalog izložbe: Miljenka Šepić, Zemlja, vatra, voda, zrak / Earth, Fire, Water, Air;  uredile M. Đilas i M. Šepić; predgovor M. Đilas; dvojezično hrv./engl.; reprodukcije u boji; 35 str.; oblikovanje A. Brajdić; grafičko-tehnička priprema Rima d.oo.; tisak AKD d.o.o. Zagreb.

Izložba obuhvaća 53 rada , pretežno akrile na platnu, akvarele, te crteže olovkom i ugljenom iz novoga ciklusa nastalog u razdoblju od 2005. do 2009. godine.

Ciklus je artikuliran u četiri jasno razdvojena dijela, a svaki dio odgovara jednome elementu.

Svaki element, na tragu tradicionalnih učenja Istoka, autorica povezuje s energijom, stanjem ili akcijom. Premda elementi, dijelovi ciklusa, čine cjelinu za sebe, razlikujući se vizualno i tehnički-izvedbeno, tek u zajedništvu s ostalima zadobivaju puni sklad i značenje. Elemente oblikuje po unaprijed određenom programu, odabirom boja i njihovim odnosima i simboličnim značenjima, arhetipskim oblicima, primjerenim formatima podloga na kojima slika ili crta odgovarajućim tehnikama i materijalima te pažljivo kontroliranim manualnim postupcima u izvedbi svakoga pojedinačnog rada.

U izboru i sintaksi boja Miljenka Šepić kreće od teorije boja, oslanjajući  se na krug od dvanaest boja Johannesa Ittena. Analizira i istražuje harmonične odnose poštujući, modificirajući i izbjegavajući neka od uobičajenih pravila (npr. Komplementarni kontrast, tonsku gradaciju), stvarajući vlastita pravila. Njezine su harmonije boja određene visokim stupnjem osjetilnosti za kromatske, svjetlosne, energetske i simbolične vrijednosti boja.

Ciklus ima obilježja  projekta, precizno elaboriranoga na konceptualnoj i operativnoj

razini svakoga njegova dijela, svake pojedine slike, crteža ili skupine slika i crteža, za koje je razrađivala posebne sheme izvedbe. To je nova metoda rada autorice, koja zahtijeva mentalnu disciplinu i disciplinu tijela. Rezultat je promjena formalno-stilskih svojstava. Geometrija, boja ravnomjerno nanesena u plohama, impersonalnost rukopisa, nisu se prije pojavljivali na njezinim slikama. Time se približila onoj slikarskoj tradiciji 20. stoljeća koja je zasnovana na racionalnom pristupu izgradnji slike i koja formalnoj redukciji i boji pripisuje duhovnost i simbolična značenja.

Prvi put cjelovito predstavljen ovom izložbom u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, ciklus  i konceptualno i izvedbeno označava radikalnu promjenu i novu kvalitetu u stvaranju Miljenke Šepić.

Miljenka Šepić rođena je 1955. u Opatiji. Diplomirala je 1978. na Odjelu za likovnu umjetnost Pedagoške akademije u Rijeci. Diplomirala je slikarstvo u klasi prof. Carmela Zottija na Accademiji di Belle Arti u Veneciji 1985. godine. Stručno se usavršavala na Staatliche Akademie der Bildenden Kuenste u Stuttgartu 1987./88. godine. Studijski boravila u Cité Internationale des Arts u Parizu 1999., 2000. i 2004. godine. Od 1985. djeluje kao samostalna umjetnica. Izlagala na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Opatiji.

Kroz izložbu vode: Milica Đilas, kustosica izložbe i autorica  Miljenka Šepić.