Međunarodni dan Muzeja

18.5.2010. u 17h, MMSU

Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana muzeja u Hrvatskoj u znaku je njegove 30.-te obljetnice, te polazeći od mota da su muzeji „mjesta kulturne razmjene, obogaćivanja kultura, unaprjeđenja međusobnog razumijevanja“ ovogodišnje obilježavanje  prati ICOM-ovu 22. generalnu konferenciju koja će se održati u Kini (Shanghai), a posvećena je muzejima i njihovom doprinosu zajednici pod nazivom Muzeji  za  društveni  sklad.

Program:

18. svibnja u 17 sati, MMSU – predavanje grafičkih dizajnera Damira Bralića i Vanje CuculićaRazvoj identitetskih sustava lokalnih zajednica i Vizualni identitet hrvatskih muzeja i manifestacija

18. svibnja u 20 sati, MMSU – predavanje i vodstvo kroz izložbu Splendid Pop (besplatan ulaz). Popust od 50% na ulaznice izložbi

http://www.mdc.hr/hr/kalendar-dogadanja/?d=18-5-2010&t=d&vid=2100&c=mdc

http://icom.museum/doc/imd2010_links.html

Program Muzeja moderne i suvremene umjetnosti za Međunarodni dan muzeja 2010

18. 05. 2010., 17.00 sati

Predavanje grafičkih dizajnera Damira Bralića i Vanje Cuculića;  Razvoj identitetskih sustava lokalnih zajednica i Vizualni identitet hrvatskih muzeja i manifestacija
Jedna od smjernica koja određuju temu Međunarodnog dana muzeja je i očuvanje vrijednosti  lokalne zajednice u smislu ukazivanja na važnost njena očuvanja za buduće generacije (materijalnu i nematerijalnu, pokretnu i nepokretnu, kulturnu, prirodnu i tehničku baštinu).

Uvodna predavanja koja se naslanjaju na ovu temu će održati grafički dizajneri Damir Bralić i Vanja Cuculić. Predavanja su ujedno i najave predstojećih izložbi ovih autora.

Damir Bralić je freelance dizajner i predavač na Studiju dizajna, Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu i Umjetničkoj akademiji u Splitu. Na predavanju će predstaviti moguće pristupe projektiranja identitetskih sustava, fokusirane na autentičnosti i posebnosti lokalnog kulturnog konteksta, s posebnim naglaskom na grad Rijeku i Kvarner.

Vanja Cuculić je višegodišnji partner u kreativnom klasteru koji uz Studio Cuculić čine Dragana Lucija Ratković, tvrtka Muze iz Zagreba i Vladimir Končar (studio Revolucija iz Zagreba). Tim radi na različitim projektima interpretacije kulturne (materijalne i nematerijalne) baštine. Na temelju krovne studije, odnosno elaborata koja ima za cilj podastrijeti cijelu sliku i opseg projekta, njegove ciljeve, publiku i viziju razvoja i implementacije koju izrađuje tvrtka Muze, kreativni tim radi na idejnim i izvedbenim vizualizacijama.
Na predavanju će biti predstavljene dizajnerske interpretacije i kreativna rješenja nekoliko muzeja, ekomuzeja, vizitor centara i kulturno-turističkih destinacija. Neki od projekata su Ogulin, zavičaj bajke, Muzej AG Matoša u Tovarniku, Muzej čipke u Lepoglavi, Kuća tartufa u Buzetu, Kuca maslinovog ulja u Taru, Plitvičke doline…

18. 05. 2010., 20.00 sati

Vodstvo kroz izložbu Splendid Pop (besplatan ulaz)
Skupna izložba Splendid Pop, istaknutih predstavnika američkog pop-arta, organizirana je u suradnji s galerijom Visconti Fine Art iz Ljubljane.
(29. 04. – 24. 06. 2010.)
Ikone američkog pop-arta John Chamberlain, Roy Liechtensteinn, Andy Warhol, Tom Wesselmann, James Rosenquist i Robert Rauschenberg, premijerno se predstavljaju riječkoj publici s reprezentativnim i prepoznatljivim radovima nastalima u razdoblju od 60. tih godina prošlog stoljeća kada su pop-artisti dosegli vrhunac umjetničkog izražavanja  pa sve do recentnih radova iz prvog desetljeća 21.stoljeća.

Popust od 50% na ulaznice izložbi.

 

Muzeji za društveni sklad