Izložbe grafičkih dizajnera Damira Bralića i Vanje Cuculića

20.5.–20.6.2010., Mali Salon, MMSU

Damir Bralić i Vanja Cuculić, dva dizajnera naoko posve različitih senzibiliteta i izričaja, predstavit će svoje radove riječkoj publici kroz dvije komplementarne izložbe.

Četvrtak, 20. svibnja u 20 sati, Mali salon, otvorenje izložbe, Damir BralićDizajn Uživo/Design Live – izložba traje do 27. svibnja.

20. svibnja u 17 sati, MMSU, otvorenju izložbe prethode predavanja i razgovor s dizajnerima Željkom Serdarevićem, Nikolom Đurekom i Aleksandrom Kovačem.

Srijeda, 02. lipnja u 20 sati, Mali salon, otvorenje izložbe, Vanja CuculićKod Cuculića – izložba traje do 12. lipnja

Izložbe i popratna događanja služe kao poticaj razgovora o dizajnerskoj praksi, teoriji i metodologiji, a kao katalizator istog poslužit će predavanja autora i njihovih gostiju.
Namjera dizajnerskog dvojca je ostvariti korak ka boljem shvaćanju i artikulaciji dizajnerske prakse koja je razvojno-strateški važna za riječki kontekst u vremenu kada riječke dizajnerske i gospodarstvene snage trebaju ofenzivno krenuti u složeniji i sustavniji zahvat uljuđenja riječkog vizualnog i simboličkog okoliša. Taj bi proces trebao ići sve do oblikovanja kvalitetnog i prepoznatljivog vizualnog identiteta i branda grada Rijeke.

Cilj izložbe Dizajn uživo, Damira Bralića je predstaviti dio dizajnerske prakse kroz osobni metodološki pristup dizajnera i objasniti koje čimbenike, kako i zašto, dizajner uzima u obzir prilikom stvaranja pojedinog projekta.

Proces projektantskih odluka koje dovode do gotovog proizvoda gotovo uvijek ostaje u glavama, ateljeima, studijima i uredima dizajnera. Izložba bi trebala uobličiti ovaj inače skriveni dio dizajnerske prakse, podijeliti projektantska iskustva stečena na interdisciplinarnim projektima te uspostaviti dijalog između profesionalnih dizajnera i studenata.

Svaki od predstavljenih radova razložen je u analitički dijagram koja objašnjava pojedini dizajnerski postupak ili odluku. Uspostavljanje logičnih veza između tih odluka konstruira i konačni rezultat koji nije posljedica formalne maštovitosti koja unaprijed projicira gotovo rješenje, nego metode koja raščlanjuje zadatak u racionalnu matricu odnosa između makro- i mikro elemenata. Iz te vrste analize, očito je da Bralić i tijekom projektiranja nastoji pronaći narativnu strukturu samog procesa dizajna i upravo ga je zato moguće raščlaniti u dijagrame. Dakako, Bralić je do te metode došao postepeno, kroz višegodišnji rad i ovu izložbu treba promatrati kao autonomni projekt i samorefleksivni osvrt na dosadašnji rad.

Izložbu prati objavljivanje knjige Dizajn uživo koja također proučava teorijsko/praktični pristup dizajnu u svrhu doprinosa shvaćanju fenomena dizajna u njegovoj cjelovitosti. Uz Damira Bralića kao autora koncepcije knjige, tekstove potpisuju: Nikola Đurek, Dejan Kršić, Maroje Mrduljaš, Željko Serdarević, Milan Sivački i Feđa Vukić.
Damir Bralić je freelance dizajner i predavač na Studiju dizajna, Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu i Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Izložba Vanje Cuculića, Kod Cuculića predstavit će projekte osmišljavanja vizualnih identiteta, opreme proizvoda i oglašavanja tržišnih subjekata, ali i radove u oblikovanju komunikacijskih materijala za kazališta, muzeje, galerije i festivale. Izložbeni prostor u Malom salonu tom će prigodom simulirati Cuculićev stan u kojem su integrirani proizvodi odnosno dizajnerska rješenja na kojima je radio posljednjih godina.

Vanja Cuculić rođen je u Rijeci 02.12.1977. Nakon završene gimnazije upisuje Studij Dizajna 1996. u Zagrebu. 2000. te po diplomi radi radi kao dizajner, a ubrzo i kao art direktor u marketinškoj agenciji BBDO Zagreb. Godine 2002. suosniva dizajn studio Clinica. Od 2004. do 2007. radi kao asistent  na Studiju Dizajna, a 2005. pokreće Studio Cuculić. Za svoj rad nagrađen je brojnim domaćim i međunarodnim nagradama (Red Dot, Identity Best of the Best, Summit Creative Award, BIO, HOW, International Poster Biennale Teheran, International Theatre Poster Biennale Rzeszow, European Design Award, Magdalena, Zgraf , Biennale kazališnog plakata u Varaždinu…). Radovi su mu publicirani u većini renomiranih časopisa za grafički dizajn (Print, Graphis, Novum, Kak…).

Umjetnici: Damir Bralić, Vanja Cuculić