Marina Jurjević (i suradnici) – KOJI JE TVOJ JEZIK?

9.4.–18.4.2015., Mali salon

Izložba Koji je tvoj jezik?, Marine Jurjević, postavljena u Malom salonu, koncipirana je kao cjelovita multimedijalna instalacija sastavljena od više radova usredotočenih na problem jezika, komunikacije i razumijevanja. ”Koliko stvarno razumijemo jedni druge? Možemo li komunicirati bez riječi? Da li je umjetnost jezik? ” –  pitanja su koja (nam) postavlja Marina Jurjević.

Multimedijalna instalacija Koji je tvoj jezik? realizirana je s brojnim suradnicima. Osobe različitih profesija, kolegice i kolege iz Velike Britanije, riječki prijatelji i prijateljice te Taekwondo instruktorice Marine Jurjević postali su akteri – partneri u procesu komunikacije u osmokanalnoj filmskoj instalaciji Povjerenje I. i video instalaciji Povjerenje II. Naslovi posljednja dva rada referiraju se na specifičan odnos uzajamnog povjerenja koji se razvijao tijekom zajedničkog eksperimentiranja jezicima. Film “bez kraja” Alisa Vas pozdravlja, započet 2011., inaugurira govor bez riječi, u kojemu pogled transferira misli potencijalnog značenja ili prazninu, što je izbor gledatelja.     Site specific instalacija (platno i objekti) Što kažeš?, kolaborativni rad Art kolektiva RhizoMAATic 14, nastao je kao odgovor učitelja umjetnosti na središnje radove izložbe, Povjerenje I. i Povjerenje II.

Umjetnički projekt Koji je tvoj jezik? povezan je s iskustvima Marine Jurjević, stečenim u višegodišnjem poučavanju osoba s posebnim potrebama  pri kojemu, uz standardnu dijalošku praksu prakticira pristup intenzivne interakcije. Pri tome koristi različite umjetničke medije, crtež ili glazbu, kao medije za uspostavljanje kontakta.
Ovim umjetničkim radom istražuje odnos poučavanja i stvaranja, kako se kroz proces intenzivne interakcije brišu granica između učitelja, učenika i umjetnika te stvara novi vid kreativnog izraza.

…Ja sam duboko inspirirana ljudima koji ne koriste konvencionalni jezik i onima koji nastoje razumjeti njihove idiosinkratske – jedinstvene po načinu izražavanja – jezike. Instalacija je pokušaj istraživanja tih posebnih idiosinkratskih jezika i kreativnih mogućnosti za povezivanje s drugima. Cilj je inspiriranje svih da prošire horizonte komuniciranja, hrabro izlazeći izvan konvencionalnog.

Marina Jurjević, iz Izjave umjetnice.

 

Radovi predstavljeni na izložbi

 

Marina Jurjević, rođena je u Rijeci, diplomirala je ekonomiju na Ekonomskom fakultetu u Rijeci 1990. Od  kraja 1999. živi i radi u Velikoj Britaniji. http://marinajurjevic.co.uk

Tijekom višegodišnjeg rada u dobrotvornim organizacijama `seeAbility` i `Us in a Bus`, prošla je niz kvalifikacijskih treninga za rad s osobama s posebnim potrebama. Posljednjih nekoliko godina radi kao interakcijski praktičar u ‘Us in a Bus’ (http://www.usinabus.org.uk).

Umjetničko obrazovanje: 2011. BA, Print and Digital Media, University of the Arts London,
Wimbledon College of Art; 2014. Magisterij – Učitelj umjetnosti i suvremena praksa /MA Artist Teacher and Contemporary Practices, Department of Educational Studies, Centre for Arts and Learning; Goldsmiths, University of London.

Izložbe: izlagala na brojnim skupnim izložbam u Londonu i samostalno: 2006. Slike na izložbi (Pictures at An Exhibition), instalacija, The Millennium Centre, seeAbility, Leahterhead; 2008. Četiri lica Virginije Woolf (Four Faces of Virginia Woolf), multimedijalna instalacija i performans, Galerija `Kružna, Rijeka ; 2009. Što je/nije umjetnost (What is/not art?) multimedijska instalacija i performans, Šah, broj atoma u vidljivom svemiru, ljudski mozak i negascout (Chess, a number of atoms in the observable universe, a human brain and  negascout), multimedijska instalacija i performans; Galerija `Trag` (ex galerija Palach) i Galerija Šahovskog kluba Rijeka; 2014. Ukoliko je to ono što želiš` Galerija SKC, Rijeka.

Projekti: 2007. CD, Marina Jurjević, piano – glasovir improvizacije; snimio i miksao John Howes , The Premises Studio London (piano Yamaha C3 series), M&R;  2007. (Do) živjeti drugačije,  Rijeka,  ožujak – listopad 2007., suradnički projekt za studente Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci;  2010. Voditeljica ciklusa radionica Doživjeti skulpture iz muzejske zbirke s djecom oštećena vida,  Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka.

Za vrijeme trajanja izložbe Koji je tvoj jezik? u Malom salonu, Marina Jurjević će održati nekoliko radionica za osobe s autizmom.

Foto: Marina Jurjević, Povjerenje II, 2014.

 

Otvorenje i performans Alisa vas pozdravlja, četvrtak, 9. 4. 2015. u  19 sati

Razgovor s Marinom Jurjević, srijeda, 15. 4. 2015. u 18 sati