Juliana Borinski 1+1=0 surogati

28.8.–6.9.2013., Mali Salon

SIZ galerija u suradnji s Muzejem moderne i suvremene umjetnosti predstavlja samostalnu izložbu 1+1=0 surogati, pariške umjetnice Juliane Borinski u Malom salonu. Umjetnica kritički pristupa pitanju vrijednosti kroz umjetničke geste koje brišu, mijenjaju i prevode vrijednost novca, preciznije valute Europske unije.

Centralni rad na izložbi 1+1=0 je objekt napravljen od dvije uništene kovanice od jednog Eura, koje ispražnjene od svoje originalne monetarne vrijednosti, dobivaju novu vrijednost. Vanjski obruči Euro kovanica spojeni su u specifičan oblik, postajući pritom umjetnički rad i nakit, ovisno o načinu prezentacije. 1+1=0 neograničena je naklada objekata precizno definiranog apstraktnog oblika koji je kao takav zakonski patentiran u Francuskoj i u EU – što je moguće samo prikrivanjem činjenice da je spomenuti oblik stvoren uništavanjem novca, ilegalnim činom.

1+1=0 svojevrsna je nova valuta, čija se vrijednost ne može odvojiti od vrijednosti Eura. Ovaj čin moguće je razumjeti kao suprotnost ukidanju konvertibilnosti američkog dolara u zlato, što američka vlada čini 1971.

Ipak na izložbi 1+1=0 surogati, sam objekt neće biti izložen.

Baš kao što se protok kapitala ne može vizualizirati osim u vidu prikaza raznih oblika/stadija njegove cirkulacije, izložba predstavlja surogate objekta 1+1=0, kroz proces njegovog nastanka, distribucije i prezentacije.

Video Prelude pokazuje proces uništavanja Euro kovanica; razdvajanje vanjskog kruga od središta kovanice. Video je nalik radu Ivana Mudova, prethodno predstavljenog u galeriji SIZ. Dok nas zaigrani ulični trik kojim se služi Mudov zabavlja lakoćom odvajanja centra od vanjskog kruga kovanica, čini se da Julianina metoda pristupa ovoj radnji prilično ozbiljno, kao pravom proizvodnom procesu – ili ne?

Juliana Borinski je brazilsko-njemačka umjetnica koja živi i radi u Parizu. U svom radu koristi pokretne i nepokretne slike u polju eksperimentalne fotografije, videografije i medijske instalacije, eksperimentirajući sa vezom između ikonografije i ikonoklazma.

*Podružite se s umjetnicom na otvorenju uz konzumaciju osvježavajućih napitaka.

Galeriju SIZ podržava Gradski ured za kulturu Grada Rijeke i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.