Dinamički prostor Rijeke

10.9.–28.9.2013., MMSU

Dinamički prostor Rijeke – povodom 50. obljetnice obrazovanja u području likovnih umjetnosti u Rijeci – temelja nastanka Akademije primijenjenih umjetnosti

Na izložbi Dinamički prostor Rijeke biti će izloženi radovi profesora i višegodišnjih suradnika Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.
Izložba uključuje i radove iz zbirki MMSU-a nekadašnjih profesora Odsjeka likovnih umjetnosti te donedavnih i sadašnjih profesora Akademije primijenjenih umjetnosti.

Od Odsjeka za likovne umjetnosti do Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci

Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta  u Rijeci korijene svojeg osnutka ima u Odsjeku likovnih umjetnosti osnovanog 1963. pri Pedagoškoj akademiji u Rijeci. Pokrenut je kao dvogodišnji studij koji je pripremao buduće nastavnike likovnog odgoja u osnovnim školama.

Osnutkom Pedagoškog fakulteta 1977., Odsjek za likovne umjetnosti priprema novi, četverogodišnji studij te akademske godine 1979/1980. upisuje prve studente koji će nakon diplomiranja postati profesori likovne kulture. Ovaj je studij predstavljao preteču dvopredmetnih studijskih grupa jer su se sada podjednako studirali praktični likovni predmeti  kao i povijest umjetnosti.

Godine 1998. Pedagoški fakultet preimenuje se u Filozofski fakultet pa tako i Odsjek za likovni odgoj i likovne umjetnosti postaje sastavni dio te visokoškolske institucije. Tijekom svog djelovanja kvaliteta studiranja postepeno se povećavala posebno prelaskom iz dvogodišnjeg u četverogodišnji studij 1979. Rezultat takve naobrazbe bila je evidentna pojava brojnih likovnih pedagoga , umjetnike i povjesničara umjetnosti na području Rijeke i šire okolice. 2003. Odsjek doživljava  daljnji razvitak te se odlukom  vijeća Odsjeka odlučuje podijeliti na dva segmenta: zaseban Odsjek za povijest umjetnosti koji ostaje pri Filozofskom fakultetu te početak konstituiranja Akademije primijenjenih umjetnosti.
Tijekom 2004. Akademija dobiva dopusnicu za rad Ministarstva obrazovanja i športa, a u studenom 2005. godine konstituirana je današnja Akademija primijenjenih umjetnosti kao nova umjetničko-nastavna  sastavnica Sveučilišta u Rijeci.

Zasnovana je kao visokoškolska ustanova koja njeguje  kontinuiranu propulzivnu raznovrsnost stilova, materija, ideja te snažnu i prepoznatljivu tradiciju umjetnika i pedagoga i njihovih radova. Cilj formiranja Akademije je unapređenje estetskog i intelektualnog okruženja u kojem se potiče i uči najviši stupanj kreativnosti i kritičkog mišljenja. Vizualno razmišljanje i njegova kreativna ekspresija osnove su svakog intelektualnog djelovanja u području likovnih i primijenjenih umjetnosti, a Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci jedina je visokoškolska institucija u Hrvatskoj koja njeguje primijenjene umjetnosti.

red. prof. Maja Franković

Popis izlagača:

Alebić Alan
Babić Milijana
Badurina Lara
Balabanić Zdenko
Banić – Zrinšćak Marina
Blažić Ivica
Brajdić Aljoša
Brajnović Tomislav
Briski – Uzelac Sonja
Butković Josip
Čačić Antonia
Čavrk Muhamed Hamo
Antun Haller
Depope Antun
Diminić Josip
Duparova Emilija
Floričić Alen
Franković Maja
Fuelepp Ingeborg
Grčko Slavko
Gudac Vladimir
Gudlin Lucija
Hladnik Želimir
Jandrić Đorđe
Karlavaris Bogomil
Kostelac Melinda
Kostović Ante
Kunić Sanjin
Linardić Letricija
Majkus Siniša
Martinis Dalibor
Mikulin Mladen
Milić Zdravko
Mogin Ksenija
Mustapić Nadija
Penezić Vinko
Petercol Goran
Pongrac Marijan
Roban Nenad
Rogina Krešimir
Santini Emanuela
Stojnić Damir
Šarić Silvo
Šikanja Jasna
Štimac Goran
Trogrlić Dražen
Trtovac Dino
Urumović Hrvoje
Vičević Celestina
Violić Žarko
Vitolović Dražen
Vivoda Ana
Vladislavić Ante Tonči
Vrlić Anton
Vrtarić Ivo
Vučemilović Fedor
Žaper Jakov
Žmak Kunić Darija

Preko 58 izlagača!