Kinogibanja – ciklus večeri plesnog filma

6.10.–7.10.2023.

Nakon uspješnog prvog proljetnog ciklusa, Prostor plus nastavlja s novom manifestacijom Kinogibanja, ciklus četiriju večeri plesnog filma i digitalnih ekvivalenata uz druženje i razgovore s autoricama filmova. Jesenski dio ciklusa obuhvaća dvije večeri u petak i subotu, 6. i 7. listopada 2023. u 18 sati u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (Krešimirova 26c, Rijeka).

Program po danima nalazi se niže. Ulaz na Kinogibanja se ne naplaćuje.

U programu ovogodišnjih Kinogibanja zastupljeni su filmovi koji promišljaju plesnu građu s obzirom na prirodu i odnos tijela prema okolišu. Taj tematski okvir, prisutan u plesnome filmu hrvatskih autora od prve pojave do suvremenosti, svake večeri razmatra se iz drugog aspekta – od prostornih relacija tijela i okoliša, opreke prirode i kulture/civilizacije do posve imaginarnih svjetova, obuhvaćajući različite izvedbeno-filmske formate. Ciklus se fokusira na produkciju hrvatskih autora i posebnosti njihovih autorskih pristupa i stilova.

PROGRAM:

1.  dan, petak, 6. listopada u 18 sati

Iva Korenčić i Martina Nevistić Vukobrat: Black

Black 1 (14′ 22”)

Black 2.1 (6′ 44”)

Black 2.2 (9′ 7”)

Black 3.1 (7′ 32”)

Black 3.2 (7′ 48”)

Black 3.3 (6′ 53”)

Black 4 (8′ 55”)

Nakon projekcija razgovor s autoricama filmova Ivom Korenčić i Martinom Nevistić Vukobrat moderira kuratorica programa Ivana Slunjski. 

 

2. dan, subota, 7. listopada u 18 sati

Jelena Janković: Dance with Me (2′ 18”)

Nastasja Štefanić Kralj i Matija Kralj: 1. disonantni komad za kameru i tijelo (18′ 14”)

Martina Nevistić Vukobrat: Novi horizonti  (18′ 14”)

Eleonora Vrdoljak i Andrea Kaštelan: Eluvies (12′ 18”)

Dora Kokolj: 2020 (15′ 02”)

Anna Dahinden i Dora Đurkesac: Sinkronicitet, desktop koreografija (10′ 01”)

Nakon projekcija razgovor s autoricom filma Dorom Kokolj moderira kuratorica programa Ivana Slunjski.

Više o filmovima možete pročitati na linku. 

Plesni film ili „ples za kameru” djelo je koje spaja posebnosti plesnoga i filmskoga medija, a u Hrvatskoj, posebice Rijeci publika nema često priliku gledanja plesnih filmova zbog neprepoznatosti i podzastupljenosti te filmske forme. Stoga će ova jedinstvena manifestacija omogućiti riječkoj publici upoznavanje s plesnim filmovima domaćih autora.

Kinogibanja organizira Udruga Prostor plus u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Art-kinom i Galerijom Kortil, a sufinanciraju ga Hrvatski audiovizualni centar, Primorsko-goranska županija i Ministarstvo kulture i medija RH.