JAVNI POZIV za umjetnike na rezidenciji

25.6.2024.–15.12.2019., MMSU

psi laju, karavane prolaze
–– serija umjetničkih rezidencija i predavanja unutar projekta Risk Change

 

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci objavljuje

JAVNI POZIV
za umjetnike na rezidenciji

koji će biti predstavljeni u sklopu EU projekta Risk Change

Pozivamo umjetnike na rezidencijalni boravak u Rijeci u periodu između 6. veljače i 18. ožujka 2020., te razvoj umjetničkih prijedloga u formi predavanja, radionica i javnih intervencija.

Završni program projekta Risk Change fokusirat će se na pokušaje utvrđivanja i prepoznavanja mehanizama koji pridonose održavanju povijesnih stereotipa i transformaciji kolonijalističkog nasljeđa u današnjici. Pitamo se na koje se načine suvremene demokracije zatvaraju unutar svojih etničkih granica? Koje su to staro-nove forme kolonijalizma i što se zakuhava u ksenofobnim politikama?

Serijom predavanja, radionica i umjetničkih intervencija obaziremo se na očite i potisnute forme autoritarnih ideologija koje se manifestiraju uzavrelim emocijama, arogancijom i netrpeljivošću prema Drugom. U vremenu ‘kolonijalizma bez kolonija’ koji se odvija po puno širem registru nego što su to rasni kriteriji, a racionalizira pod okriljem civiliziranog razvoja, zaokupljaju nas različite forme protesta i udruživanja protiv politika izolacije. Programom izlazimo izvan prostora Muzeja u alternativne prostore okupljanja, poput noćnih klubova, dvorišta, ulica… Ponašamo se poput protagonista iz pjesme Noć u provinciji Miroslava Krleže prema kojoj je program i naslovljen, u nastojanju da izazovemo snažniju interakciju sudionika i publike. Zašto tako laju psi po našim mračnim noćima? Odjeknu li cestom korak nepoznata stranca il’ zavonja usred tmine vuk?

U aktualnom pozivu za umjetničke rezidencije inspirirani smo pitanjima provincijalizacije i društvene razjedinjenosti u kojoj su sve prisutnije razlike između povlastica onih na pozicijama moći i nezadovoljstva onih na društvenim marginama, ekonomski raslojenih i onemogućenih u udruživanju. Zanimaju nas prilozi koji su posvećeni stvaranju solidarnijeg okruženja, a koji se kao i u posljednjoj izložbi projekta Risk Change projekta, Mi nismo kao oni, obračunavaju s mitovima o superiornosti jedne skupine nad drugom i ukazuju na njihov fikcionalni i pseudoznanstveni karakter. U fokusu su rizici promjena nasuprot nasilnom iskorištavanju ljudi i okoliša i pozadinskim strahovima od rušenja granica koje nas odjeljuju od Drugog.

Prijedlozi mogu biti lokalno ili internacionalno motivirani.

Javni poziv je otvoren do 15. prosinca 2019. Rezultati javnog poziva bit će objavljeni do 10. siječnja 2020., a selekciju prijavljenih prijedloga razmatrat će žiri u sljedećem sastavu: Jelena Androić, Ksenija Orelj i Marina Tkalčić.

Prijave na javni poziv trebaju sadržavati:

 • CV
 • opis predloženog projekta koji će se razvijati tijekom rezidencijalnog boravka

Upute za prijavitelje:

  • na javni poziv mogu se prijaviti individualni umjetnici i umjetnički kolektivi iz Hrvatske, Europe i iz Trećih zemalja
  • prijavitelji trebaju poslati prijave na e-mail: stereotypes.mmsu@gmail.com s naznakom ‘Risk Residency’
  • minimalno trajanje rezidencijalnog boravka je 2 tjedna
  • autorski honorar iznosi 10.000,00 HRK bruto (1.350,00 EUR), bez obzira radi li se o umjetničkom kolektivu ili samostalnom umjetniku
  • MMSU snosi dodatne produkcijske troškove, te troškove putovanja i smještaja

Program podržava EU program Kreativna Europa – Potprogram Kultura, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Rijeka i Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Sadržaj Javnog poziva ne izražava mišljenje EU programa Kreativna Europa, hrvatskog Ministarstva kulture i Grada Rijeke, već samo mišljenja i stajališta Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.