JAVNI POZIV ZA ISTRAŽIVAČE NA EU PROJEKTU RISK CHANGE / RISKIRAJ PROMJENU!

19.4.2024. u 12.13h

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci poziva zainteresirane pojedince koji bi na europskom projektu RISK CHANGE / RISKIRAJ PROMJENU! (1. 6. 2016. – 31. 5. 2020.) provodili terensko istraživanje na području Rijeke i okolice od početka listopada 2016. do konca lipnja 2017. godine.

Projektom RISK CHANGE / RISKIRAJ PROMJENU! bavimo se migracijskim procesima kao aktualnim društvenim fenomenom koji nas postavlja na sjecišta lokalnih i globalnih kriza, označenim izmjenama demografskih priliva i otjecanja. Kroz četiri godine radimo na kreiranju, povezivanju, uspoređivanju i promoviranju europske interdisciplinarne suvremene umjetnosti, društvenih studija, primijenjenih znanosti i lokalnih inicijativa s ciljem podržavanja kulturne raznolikosti povezane s aktualnim migracijskim procesima i neprestanim društvenim i demografskim mijenama.
Projektne aktivnosti – umjetničke rezidencije, izložbe, predavanja, simpozije, obrazovne programe, radionice, putujuće rezidencije, otvorene laboratorije i mobilne aplikacije – usmjeravamo razvijanju inovativnih pristupa u kulturnoj i umjetničkoj produkciji, osnaživanju društvene i kulturne integracije te uključivanju publike u kreativne procese. Interdisciplinarnim pristupom umjetnosti, kulturi, znanosti i ICT tehnologiji usmjeravamo se na faktore promjene i ekscesa, u najširem smislu definirane – prekoračenjem ovlasti, prijelazima redovne granice, prestupanjem mjere ili propisa. Okupljajući različite umjetničke, teorijske i praktične priloge koji se bave današnjim ekscesivnim stanjem,  projekt se nameće kao poligon upravljanja svakodnevnim rizikom.

Više o projektu: https://riskchangeproject.wordpress.com/.

 

Uloga istraživača predviđa:
1. konkretno definiranje ciljanih skupina,
2. rad na razvoju upitnika koji će biti temelj za komunikaciju s migrantskim skupinama iz različitih vremenskih perioda,
3. provođenje kvalitativnog i kvantitativnog istraživanja koje predviđa 60 intervjua s ciljanim skupinama – do konca travnja 2017.
4. izvješće provedenog istraživanja – do konca lipnja 2017. godine.

Pitanja s kojima se projekt suočava su :
Što podrazumijevamo pod pojmom migracije? Kako lokalna zajednica reagira na migracije i trenutnu migrantsku problematiku? Kako je tema migracije ugrađena (ako jest)
u nacionalne politike? Koje se specifične kulturne, obrazovne i socijalne metode koriste u lokalnoj / nacionalnoj migrantskoj politici? Koji su strahovi lokalne zajednice vezani uz procese migracija? …

Preliminarne ciljane skupine:
a/ privremene migracije – emigracija: npr. njegovateljice u Italiji, od 90-ih godina.
b/ ekonomske migracije – imigracija:  radne migracije nakon Drugog svjetskog rata do 90-ih / migracije visoko kvalificiranih radnih skupina– imigracija: npr. menadžeri i zaposlenici na vodećim pozicijama u Rijeci / emigracija: liječnici, IT stručnjaci; od 2000. godine.
c/ migracije na tržištu znanja – emigracija: brain drain mlade generacije, od 2000. godine.
d/ prisilne migracije – imigracija: izbjeglice i azilanti iz ratom pogođenih područja, od 90-ih godina.
e/ neregularne migracije – imigracija/emigracija: neevidentirani radnici, radnici na crno
f/ kulturne i lifestyle migracije – imigracija/emigracija: iz ljubavi, queer veze, obiteljske spone, od 2000. godine.

Rok za prijavu: 16. rujan 2016. godine.
Prijava mora sadržavati motivacijsko pismo i životopis, a dostavlja se na e-mail: marina.tkalcic@mmsu.hr, s naznakom ‘RISK CHANGE – prijava za istraživače‘.

 

Projekt je sastavni dio programske linije Kuhinja – centar kreativnih migracija u sklopu programa Rijeka 2020: Luka različitosti.

 

Rok za prijavu: 16. rujan 2016. godine.