Photodays 2009 – Izložba fotografija finalista i pobjednika hrvatskog festivala fotografije

29.10.–15.11.2009., Mali Salon

U Malom salonu u Rijeci biti će predstavljena izložba finalista i pobjednika natječaja hrvatskog festivala fotografije Photodays 2009. koji se je održao u Rovinju, u lipnju ove godine.

Na izložbi će biti izloženo četrdesetak najboljih fotografija u dvanaest kategorija. Odabrao ih je međunarodni ocjenjivački sud između 11 000 radova pristiglih na ovogodišnji, drugi po redu natječaj, raspisan početkom godine u sklopu hrvatskog fotografskog festivala Photodays.

Žiri je bio sastavljen od svjetski poznati fotografa i fotografskih stručnjaka: Andrea Klarin, Michael Muller, Enrico Bossan, Reiner Opoku, agencija Bruketa i Žinić i Berislav Valušek. Nagrade su pobjednicima uručene u lipnju u Rovinju, tijekom televizijskog prijenosa završne manifestacije fotografskog festivala. Tom je prilikom doajenki hrvatske fotografije, Mariji Braut uručeno posebno priznanje, nagrada za životno djelo.

Među finalistima i pobjednicima natječaja našla su se neka poznata fotografska imena, kao i oni fotografi čiji je rad manje poznat široj javnosti, ali su njihove fotografije prepoznate od strane stručnog suda. Izložba stoga, na neki način pruža tek djelomičnu retrospektivu hrvatske fotografije za razdoblje protekle godine, ali svakako kvalitetan uvid u dublju perspektivu i njezin razvoj, kao i neka nova autorska imena.

Ukupno četrdeset fotografija biti će predstavljeno kao dio natječajnih cjelina u kontekstu kojih su i birane, što znači da će postava obuhvatiti fotografije pobjednika i finalista kategorija: ljudi, novinska fotografija, izdavaštvo, moda, slobodna tema, oglašavanje, fotomonografija, arhitektura, generirana fotografija, priroda, erotska fotografija te  portfolio.

Projekt Photodays pokrenut je 2008. godine uz podršku Ministarstva kulture RH, te Maistre kao generalnog pokrovitelja, a riječ je o cjelogodišnjem projektu popularizacije fotografske umjetnosti. Festival koji uključuje i veliki natječaj za najbolje fotografije, zamišljen je kao vrednovanje radova i doprinosa u fotografiji u nas te isticanje značajnih uradaka kroz razdoblje od godinu dana, a i ove je godine uspješno pratio organizacijske trendove najboljih svjetskih festivala koji pružaju dublju perspektivu suvremene fotografije.
Izložbu će otvoriti Denis Redić, direktor festivala Photodays i Nataša Ivančević, viša kustosica MMSU.

 

Fotografija: Aleksandar Nedić, 2009.

POBJEDNICI PHOTODAYS 2009, po kategorijama

IZDAVAŠTVO: NINA ĐURĐEVIĆ – Quorum
NOVINSKA FOTOGRAFIJA: IGOR SAMBOLEC – svakodnevnica
OGLAŠAVANJE: SANDRA VITALJIĆ – Ice tea
ARHITEKTURA: ALEKSANDAR NEDIĆ – Wild ride
EROTSKA FOTOGRAFIJA: DAMIR BORTEK – Mreža
MODA: BRUNA KAZINOTI – Tank moda (4)
PRIRODA: MARIO ŠEBETOVSKY – Centimetar do slobode
LJUDI: MARIO JAVORČIĆ – Stanovništvo grada Komiže
GENERIRANA FOTOGRAFIJA: ALEKSANDAR NEDIĆ – Sofa
SLOBODNA TEMA: DAVOR ŠARIĆ – Ciklus nevidljivo
FOTOMONOGRAFIJA:  IVAN POSAVEC – Fotografije
PORTFOLIO: LUKA BALJKAS
ŽIVOTNO DJELO: MARIJA BRAUT

Žiri: Andrea Klarin, Michael Muller, Enrico Bossan, Reiner Opoku, agencija Bruketa i Žinić i Berislav Valušek.