Ivan Marušić Klif – Novi radovi

18.5.–2.6.2016., MMSU

Izlaganje Ivana Marušića Klifa u MMSU biti će njegov prvi samostalni nastup u Rijeci. Budući da od 2012. nadalje pratimo njegove učestale nastupe, ponajprije u Zagrebu gdje nalazi adekvatan prostor za izvedbe (Pogon, Umjetnički paviljon), namjera nam je predstaviti ga riječkoj publici. Razlog više je i njegov produkcijski i istraživački uzlet fokusiran na  mogućnosti procesiranja i generiranja slike-zvuka kojeg najavljujemo naslovom Novi radovi.

Zauzimajući veći dio izložbenog prostora koji omogućava predstavljanje audio – vizualnih instalacija koje svoj maksimum postižu u voluminoznim prostornim gabaritima, ovog se puta odlučio predstaviti u nešto drugačijem formatu. Za razliku od većine dosadašnjih izlaganja, dva rada kojima se ovdje predstavlja nisu interaktivna. Nastale su kao dvije zasebne, studijski pripremljene i dovršene cjeline tijekom nekoliko dana rada u muzeju.
Zanimajući se za daljnje razvijanje perceptivnih mogućnosti koju elektronička slika nudi, u prvom dijelu izložbenog prostora predstaviti će najnovija postignuća u radu s osciloskopom, uređajem koji osim što mjeri frekvencije, njih može učiniti vidljivima, prikazati ih kao grafički crtež. Gledatelji će svjedočiti neočekivanoj performativnoj dinamici simultanog stvaranja zvuka i slike, ili bolje reći zvučne slike. U hibridnoj varijanti danas zastarjele analogne i suvremene digitalne tehnologije, put inovacija Klif i dalje nalazi u igri uštimavanja svojih umjetničkih namjera s nepredvidljivošću slučaja i hardverskim zadatostima.
Postavljen u fizički prostor kao trokanalna video projekcija, rad u drugom dijelu izložbenog prostora slijedi ideju 3D video mapiranja, gdje audio-vizualni materijal u finim nijansama preklapanja kadrova, doprinosi osjećaju fragmentirane i umnožene stvarnosti. Umjesto kognitivnog dohvaćanja smisla, tu nas pokreće sabiranje osjetilnih podražaja. Bliska su mu zapadanja u nelogičnosti, poput vremenskih diskontinuiteta ili simultanosti. Računajući na to da svaki otklon od očekivanog, utječe na stabilnost naše orijentacije. Klifa  zanima oko promatrača, način na koji vidimo i osjećamo.

Iz životopisa
Ivan Marušić Klif (1969.) radi na području interaktivnih instalacija i videa, zvuka i glazbe. Aktivan je kao glazbenik i glazbeni producent, autor glazbe za filmove, performanse, dramske i plesne predstave.

Otvorenje: srijeda, 18.5. u 20 sati, MMSU