Intervencija u javnom prostoru Damira Stojnića

24.10.2019. u 19h, Pomerio 31

U ovoj i idućoj godini Muzej moderne i suvremene umjetnosti u sklopu programa Europske prijestolnice kulture priprema niz intervencija posvećenih temi javnog prostora koje će pridonijeti fizičkim i simboličkim modifikacijama urbanog krajolika Rijeke.

Jedna je od njih i intervencija u javnom prostoru, rad riječkog autora Damira Stojnića pod nazivom  1:1: sinagoga, koja će biti predstavljena 24. listopada na lokaciji na kojoj nastaje – ulici Pomerio broj 31.

Umjetnik se ovim radom nastavlja baviti temama društveno-političkih preokreta koje su u individualne živote unosile sudbinske lomove, a danas su u kolektivnoj memoriji jedva zabilježene ili posve izbrisane. Stojnić će intervencijom aktivirati sjećanje na Veliku sinagogu koja je na adresi Pomerio 31 izgrađena 1903. godine, a u poluruševnom je stanju do temelja srušena 1948. godine.

Njome se nadovezuje na prostornu intervenciju 1:1: granični zid iz 2018. godine kojom je rekreirao sjećanje na nekadašnju među podijeljenog grada, što su građani Rijeke vjerojatno zapamtili kao crvenu liniju iscrtanu na kolniku na Mrtvom kanalu. Sada će, slijedeći originalni nacrt sinagoge, umjetnik na gradski pločnik ucrtati konture tlocrta njenog pročelja te ju bijelom fosforescentnom bojom učiniti vidljivom i tijekom noći. Suzdržan od interpretacija i filtriranja povijesnih činjenica, pomoću ovakvog neekspresivnog označavanja mjesta autor ne potiče polariziranje mišljenja ili ideološko razdvajanje, već ostaje tihim zagovarateljem kulture sjećanja.

Damir Stojnić pretežno radi u mediju crteža i performansa, zanimajući se za morfološke procese nestajanja i obnavljanja materije. Akcije koje izvodi u javnom prostoru motivirane su kulturnim sjećanjem i simbolizacijom urbanog krajolika koja ima za cilj rekreiranje kolektivnog sjećanja. Nakon studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i Ljubljani, djeluje u Rijeci, a njegovi se radovi nalaze u javnim kolekcijama u Hrvatskoj i nekoliko privatnih u Italiji, Njemačkoj i Austriji.

Intervencija je dio programskog pravca Doba moći Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Otvorenje: 24.10. u 19 sati, Pomerio 31 Rijeka