Intervencija Nore Turato u spomeničku zbirku i knjižnicu Mažuranić-Brlić-Ružić

26.3.2020. u 18h, Villa Ružić

Izložba Davida Maljkovića S kolekcijom, otvorena je 31. siječnja 2020. Uz intervenciju Davida Maljkovića u samu zbirku muzeja, troje umjetnika mlađe generacije bavilo se temom kolekcije i muzeja kao društvene baze i infrastrukture na različite načine svojstvene njihovim umjetničkim praksama.

Tako se danas u sklopu izložbe trebala desiti intervencija Nore Turato u spomeničku zbirku i knjižnicu Mažuranić-Brlić-Ružić, Villa Ružić, na riječkim Pećinama 5. Nora Turato svoj je dijalog s kolekcijom uspostavila kroz atipičnu monografiju zbirke Mažuranić-Brlić-Ružić.

Turato u svojoj zapaženoj umjetničkoj praksi performativnog karaktera kontinuirano prikuplja jezične naplavine iz najrazličitijih izvora (od interneta preko društvenih mreža, medija, reklama…) pretačući ih u bazene truizama, promatra jezik kao genius loci žamora današnjice, ali ga i internalizira kroz vlastiti autorski metabolizam i koprodukciju novih značenja.

Hvala Theodoru de Canzianiju, voditelju zbirke na nesebičnoj pomoći i otvorenosti, te fotografima i snimateljima Hrvoju Franjiću i Ivanu Vranjiću! Dok čekamo neka bolja vremena za promociju ovog sjajnog izdanja, objavljujemo mali uvid u samu publikaciju u obliku naslovne fotografije ovog članka.

Ostanite nam zdravo i dobro!