Hrana za pogled

14.5.–29.5.2019., MMSU

U sklopu 24. edukativne muzejske akcije (Pre)hrana u organizaciji Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti od 14. do 31.5. postavljena je izložba Hrana za pogled.

Ova mala izložba odabranih slika, crteža, instalacija i videa iz zbirki Muzeja moderne i suvremene umjetnosti pokazuje kako su umjetnici posljednjih stotinjak godina prikazivali motive hrane i postavljenog stola.

U potrazi za odgovorima na zadanu temu ovogodišnje 24. edukativne muzejske akcije, pretražili smo katalog zbirke slikarstva Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci te prikaze hrane pronašli najčešće pod naslovima Mrtva priroda.

Oblici i boje raznoga voća, različitih vrsta riba, rakova, gljiva, kruha, slučajno zatečena hrana i predmeti na stolu, čak i pečena jaja u staroj tavi, hranili su želju umjetnika za slikanjem. U pažljivo aranžiranim kompozicijama istraživali su plastičke odnose, boju i svjetlost, ekspresivnost i slikarsku fakturu ili pak reducirali viđeno na plohu i geometrijski lik.

Za malu izložbu odabrano je desetak rijetko izlaganih slika nastalih u razdoblju od drugoga  do sedmoga desetljeća 20. stoljeća, sljedećih autora: Vladimira Becića, Vojtjeha Bratuše, Ivana Domca, Ljube Ivančića, Ante Kaštelančića, Otona Postružnika, Maksima Sedeja, Jakova Smokvine, Josipa Vanište i Antuna Žunića.

 

U sklopu izložbe bit će održane i radionice i to:

18. 05. 2019.  Međunarodni dan muzeja

10:00 –  13:00  – Radionice za polaznike programa LIADO / OŠ Nikola Tesla

16:00  – 17:30  – Otvorena radionica za djecu od 6 do 11 godina, najava  ivana.lucic@mmsu.hr ; voditeljica  Ivana Lučić

Radnim danom vodstva i radionice za grupe učenika, po dogovoru tel. 492 611,  milica.dilas@mmsu.hr , voditeljica Milica Đilas

Posjet s vodstvom i radionica su besplatni.

Sudionicima radionica bit će prikazan i suvremeni film Plac Ane Hušman.

 

U pripremi i realizaciji izložbe i radionica sudjelovale: Vilma Bartolić, viša kustosica, Milica Đilas, viša muzejska pedagoginja, Ivana Lučić, muzejska pedagoginja i Vanja Pužar, muzejski tehničar.

Ilustracija: Antun Žunić, Mrtva priroda, 1949., ulje na platnu. Foto: Doris Fatur

 

Do 18. 5. izložba je otvorena od 11 do 16 sati, a od tog datuma od 11 do 20 sati, svakog dana osim ponedjeljka.