Hana Miletić: Komadi

8.7.–3.10.2022.

Samostalna izložba Hane Miletić, jedne od danas međunarodno najzapaženijih mladih suvremenih hrvatskih umjetnica, prva je velika samostalna institucionalna izložba ove umjetnice u Hrvatskoj. Nakon zapaženih međunarodnih predstavljanja na velikom broju skupnih, te samostalnim izložbama u Kunsthalle Bergen (2021.) i Wiels Bruxelles (2018.), MMSU će prvi puta u Hrvatskoj predstaviti novu produkciju instalacija u tekstilu ove umjetnice.

Izložba Komadi donosi pregled recentnih radova Hane Miletić, a okupit će posve nove produkcije i nekoliko postojećih radova. Izložba je zamišljena da se razvija u dijalogu s izložbenim prostorom i kontekstom koji ga okružuje, uzimajući u obzir njegovu prošlost i sadašnjost, prvotnu namjenu i naknadnu prenamjenu, a formira se kao site specific i context specific (kontekst specifična) intervencija umjetnice.

Hana Miletić u svojem se radu bavi različitim medijima i materijalima, kao središnjim i pomoćnim sredstvima, fotografijom, tkaninom i tkanjem, objektom, instalacijom, a radovima ukazuje na kontekste upisane u individualne i društvene procese umjetničke proizvodnje. Koristeći proces tkanja i tkaninu kao središnji materijal, ove mekane i lagane strukture mjesta su bilježenja i upisivanja različitih stanja, odnosa i pogleda, poput krhkosti, fragilnosti, prekarnosti, odnosa prema vremenu, prolaznosti, nedostajanja, stvaraju osjećaje i atmosferu taktilnosti i materijalnosti, čuvanja i popravljanja, nadomještanja, nestajanja i ponovnog sastavljanja –  materijala, povijesti i priča.

Tekstilnim radovima poput velikog tepiha RAD (2019.), koji je nastao u suradnji s tvornicom Regeneracija iz Zaboka, ili instalacije Materijal (Arena, Pula, 2020.), Hana Miletić nastavlja potragu za proizvođačima i mjestima proizvodnje skoro potpuno propale ili iščezle tekstilne industrije u Hrvatskoj. Umjetnica je tijekom boravka na rezidenciji Kamov istraživala i riječku tekstilnu industriju pa tako suradnji s Rio Biz d.o.o. nastaje i njena nova prostorna instalacija sastavljena od krojačkog otpada.

Foto: Materials – Trikotaža Arena, Pula, 2019. – 2020. Fotografija instalacije Hana Miletić: Patchy, Bergen Kunsthall, Bergen, 2021 © Thor Brodreskift