Hana Miletić: Komadi

8.7.–2.10.2022.

Samostalna izložba Hane Miletić, jedne od danas međunarodno najzapaženijih mladih suvremenih hrvatskih umjetnica, prva je velika samostalna institucionalna izložba ove umjetnice u Hrvatskoj. Nakon zapaženih međunarodnih predstavljanja na velikom broju skupnih, te samostalnim izložbama u Kunsthalle Bergen (2021.) i Wiels Bruxelles (2018.), MMSU će prvi puta u Hrvatskoj predstaviti novu produkciju instalacija u tekstilu ove umjetnice.

Izložba Komadi donosi pregled recentnih radova Hane Miletić, a okupit će posve nove produkcije i nekoliko postojećih radova. Izložba je zamišljena da se razvija u dijalogu s izložbenim prostorom i kontekstom koji ga okružuje, uzimajući u obzir njegovu prošlost i sadašnjost, prvotnu namjenu i naknadnu prenamjenu, a formira se kao site specific i context specific (kontekst specifična) intervencija umjetnice.

Hana Miletić u svojem se radu bavi različitim medijima i materijalima, kao središnjim i pomoćnim sredstvima, fotografijom, tkaninom i tkanjem, objektom, instalacijom, a radovima ukazuje na kontekste upisane u individualne i društvene procese umjetničke proizvodnje. Koristeći proces tkanja i tkaninu kao središnji materijal, ove mekane i lagane strukture mjesta su bilježenja i upisivanja različitih stanja, odnosa i pogleda, poput krhkosti, fragilnosti, prekarnosti, odnosa prema vremenu, prolaznosti, nedostajanja, stvaraju osjećaje i atmosferu taktilnosti i materijalnosti, čuvanja i popravljanja, nadomještanja, nestajanja i ponovnog sastavljanja –  materijala, povijesti i priča.

Tekstilnim radovima poput velikog tepiha RAD (2019.), koji je nastao u suradnji s tvornicom Regeneracija iz Zaboka, ili instalacije Materijal (Arena, Pula, 2020.), Hana Miletić nastavlja potragu za proizvođačima i mjestima proizvodnje skoro potpuno propale ili iščezle tekstilne industrije u Hrvatskoj. Umjetnica je tijekom boravka na rezidenciji Kamov istraživala i riječku tekstilnu industriju pa tako suradnji s Rio Biz d.o.o. nastaje i njena nova prostorna instalacija sastavljena od krojačkog otpada.

Kustosica: Branka Benčić

suradnica: Kora Girin

Izložba se realizira u suradnji s Kunsthalle Mainz, gdje će biti postavljena od sredine listopada.

Hana Miletić rođena je u Zagrebu (1982.), a živi i radi u Bruxellesu. Polazeći od obrazovanja u dokumentarnoj fotografiji, te nadahnuta dugom tradicijom ručnog rada u svojoj obitelji, Hana Miletić razvila je umjetnički jezik temeljen prvenstveno na izradi tekstilnih radova. Kroz proces tkanja ona promišlja društvenu i kulturnu stvarnost u kojoj živi i radi, a putem svoje tkalačke prakse reproducira društvene geste održavanja i popravaka na infrastrukturi i raznim objektima u različitim stanjima tranzicije.
Tkanje, koje zahtijeva vještinu, vrijeme, brigu i pažnju, omogućuje joj da stvara nove odnose između rada, misli i emocionalne sfere, ali i da se suprotstavi određenim ekonomskim i društvenim stanjima, poput akceleracije, standardizacije i transparentnosti.

Izbor nadolazećih i recentnih samostalnih izložbi: Kunsthalle Mainz (2022.), MUDAM Luxemburg (2022.), Bergen Kunsthall (2021.), La Loge Bruxelles (2021.) i WIELS Bruxelles (2018.).
Izbor nadolazećih i recentnih grupnih izložbi: M HKA Antwerpen (2022.), Manifesta 14 Priština (2022.),  MAXXI L’Aquila (2022.), Triangle Astérides Marseille (2022.), Muzeum Sztuki Łódź (2021.), Kunsthalle Wien (2020.), Metro Pictures New York (2019.), S.M.A.K. Ghent (2018. – 2019.) i 13. Sharjah bijenale (2017.).
Izbor recentnih umjetničkih rezidencija i nagrada: Akademija Jan van Eyck Maastricht (2014 –2015.), Thread – Josef and Anni Albers Foundation, Sinthian (2019.), i Baloise Art Prize (2021.).

Foto: Materials (Arena, Pula) 2019. – 2020. Fotografija instalacije Hana Miletić: Patchy, Bergen Kunsthall, Bergen, 2021 © Thor Brodreskift