WorkShope online: Gaisha Madanova (WHW Akademija)

28.3.–20.4.2020.

Zanima vas kako zvuče umjetnički radovi?

Gaisha Madanova nam otkriva kako zvuče arhivske fotografije iz MMSU-ove kolekcije koristeći se metodologijom generiranja zvučnih valova iz digitalnih slika.

Poslušajte MMSU kolekciju u Gaishinom prijedlogu rada.

“Gotovo je nemoguće zamisliti svijet bez njega. Jedna je od prvih stvari koje si iskusio kad si se probudio i posljednja stvar koju čuješ noću. Njegove nevidljive vibracije putuju zrakom u svim smjerovima. Može definirati prostor, priziva sjećanja i može opisati gotovo svako područje ljudskog iskustva ili imaginacije… i kada ga čuješ, postaješ svjedokom energije koja putuje.”

 

“Zvuk se širio kao autonomno biće čiji su pipci trebali iskusiti osjetljivu svjesnost tla.” 

Ondjaki

 

Moj prijedlog za izložbu ‘S kolekcijom’ temelji se na ideji transformacije arhivskih fotografija radova iz MMSU kolekcije dostupne online u zvučni oblik. Predodžba arhiva nosi trag prošlosti, označava vrijeme, dok kulturni i povijesni kontekst akumulira u svojoj srži teme sjećanja i projekcija. Koristeći se metodologijom generiranja zvučnih valova iz digitalnih slika, zanima me reprezentiranje muzejskog arhiva/kolekcije u obliku koji može biti prenesen na neposrednu okolinu kroz kretanja na molekularnoj razini. Ova je zvučna intervencija pokušaj iznalaženja alternativnog načina posredovanja umjetničke kolekcije/arhiva osiguravajući njezino postojanje u drugoj dimenziji.

U ovoj virtualnoj prezentaciji, možete čuti fragment koji sadržava 59 fotografija umjetničkih djela preuzetih iz digitalnog arhiva muzeja. Selekcija fotografija je nasumična jer je ovaj rad još u nastajanju – ideja je stvoriti zvučnu reprodukciju cijele kolekcije, dostupne u digitalnom formatu. Kao neophodan alat za konceptualni pristup rekonstruiranja zvukova iz digitalnih slika, koristila sam program koji djeluje na principu sličnom legendarnom opto-elektroničkom sintisajzeru ANS.

Digitalna arhiva muzeja dostupna je na http://www.zbirka.mmsu.hr/

 

Trajanje: 01:18:24 (s kratkom stankom između svakog djela).

Ovdje možete  pratiti nastavak projekta.

http://topographyofmeanings.com

https://www.instagram.com/gaishamadanova

 

Popis umjetničkih djela pretvorenih u zvuk za ovu prezentaciju (redoslijedom reproduciranja).

Gaisha Madanova

Gaisha Madanova (1987., Alma-Ata, Sovjetska Socijalistička Republika Kazahstan), diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu Visokog učilišta za graditeljstvo i menadžment u Almatyju 2009. i kasnije studirala vizualne umjetnosti, digitalne i time-based medije na minhenskoj Akademiji likovnih umjetnosti. Njezina umjetnička praksa uključuje različite medije i tehnike (grafika, objekti, digitalni mediji, instalacije). Teme poput gledanja i bivanja gledanim, tijela kao izraza unutarnjeg iskustva ili strategija transformacija i izmještanja povezuju različite serije njenih radova. Osnivačica je umjetničkog časopisa ALUAN – IZLOŽBA NA PAPIRU. Od 2012. godine Madanova živi u Njemačkoj.