Fotografije iz kolekcije Marina Cettine

17.6.–5.7.2010., MMSU

Izložba iz kolekcije Marina Cetine uvodni je dio Rijeka Foto Festivala 2010, koji je zamišljen kao sastavni dio riječke kulturne ponude u ljetnoj sezoni, a predstavit će iznimno atraktivne fotografske programe domaće i međunarodne suvremene fotografije.

Kolekcija suvremene umjetnosti Marino Cettina obuhvaća najznačajnija imena međunarodne i hrvatske scene suvremene umjetnosti. Pokojni Marino Cettina, galerističku praksu započeo je sredinom 80-ih, a misiju galerije formulirao promocijom svjetski relevantnih umjetnika u Umagu.
Vrlo brzo i neposredno ušao je u svijet privatnog galerizma surađujući s velikim galerijama poput Leo Castelli gallery, Luhring Augustine i Paula Cooper gallery iz New Yorka, te Interim i White Cube gallery iz Londona. Međunarodno priznanje dobio je pozivima na svjetske sajmove umjetnosti (ARCO Madrid, milanski Triennale fotografije PHOTOEUROPE, RIPARTE u Rimu, Gramercy Park Art Fair u New Yorku te Art Vilnius). Galeriju Dante, Marino Cettina osnovao je 1985., a nakon njegove prerane smrti (1998.) djelatnost nastavlja supruga Dezi. Nadopunjuje kolekciju recentnim djelima suvremene umjetnosti iz zemlje i inozemstva, te nastavlja misiju Galerije. Marino je bio strastveni ljubitelj suvremene umjetnosti, ali i veliki poznavatelj i vizionar, koji je znao prepoznati potencijal stvarnih zvijezda u nastajanju. Tako je ulagao sredstva u imena koja u to vrijeme još nisu bila nedovoljno prepoznata (tzv. EMERGING ARTISTS), ali danas čine sam vrh suvremene svjetske scene. Zahvaljujući iznimnom talentu, sakupljačkom nervu i strasti, s malo financijskih sredstava, uspio je prikupiti djela autora koja su danas financijski nedostižna hrvatskim muzejima i galeristima.

 

Fotografi kolekcije Marina Cettine su Goran Bertok, Rajko Bizjak, Boris Cvjetanović, Sandro Đukić, Uroš Đurić, Marina Gržinić, Aina Šmid, Masaki Hirano, Irwin, Ivana Keser, Ivan Kožarić, Zoe Leonard, Marko Modic, Jack Pierson, Igor Rončević, Neli Ružić, Andres Serrano, Sofija Silvia, Olja Stipanović, Ksenija Turčić, i Ivana Vučić.

Kustosica: Sabina Salamon