WorkShope online: Elena Apostolovski (APURI)

28.3.–20.4.2020.

Predloženi rad Elene Apostolovski poigrava se sa značenjem i obrtanjem uloga u muzeju. Radnici muzeja postaju umjetnički radovi− kolekcija muzeja u potrazi za odnosima i kontekstom za privremeni postav u prostoru. Oni sami postaju rezultat svoga rada.

Predstavljamo prijedlog rada ‘Kolektivno tijelo’ za suradnju ‘S kolekcijom’.

“Pojam igre na začudan način neprestano ostaje odvojen od ostalih oblika mišljenja.” (Johan Huzinga, Homo ludens; 14)

Radnice i radnici muzeja pozvani su na zajedničko druženje, igru i stvaranje kompozicije vlastitim tijelima koja gledamo kao muzejsku kolekciju − u potrazi za odnosima i kontekstom za privremeni postav u muzejskom prostoru. Akcija nastoji staviti naglasak na ljudski rad, na uloženo vrijeme i energiju koji se materijaliziraju, dokumentiraju i prezentiraju u izložbenom prostoru. Zajedničko iskustvo bilo bi vođeno nizom igara/vježbi, inspiriranim ‘Vježbama za glumce i ne-glumce’ koje Augusto Boal okuplja u istoimenoj publikaciji.

Naglasak je na igri, intuiciji, druženju, zadovoljstvu, ali i pronalaženju i pomicanju granica udobnosti u međusobnim interakcijama. Na nekim mjestima će se tijela ispreplesti, a identiteti apstrahirati. Kao u živom i nepredvidivom procesu rada. Iskustvo je važno koliko i rezultat. Instalacija bi bila zabilježena fotografijom i izložena u prirodnoj veličini, kako bi naglasila prisutnost radnog kolektiva u izložbenom prostoru.

Akcijom se nastoji povući paralelu između umjetničkog rada kao predmeta koji zaslužuje posebne uvjete ophođenja, čuvanja, doživljavanja i (među)ljudskog postojanja. Nadovezuje se na praksu promatranja tijela kao aktivnog volumena u prostoru i koristi igru kao alat stvaranja novog značenja u svakodnevnici.

Elena Apostolovski

Elena Apostolovski (1994., Pula) apsolventica je Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. U umjetničkom radu baziranom na instalaciji i multimediji, propituje temeljna humanistička načela kroz sagledavanje međuljudskih odnosa, čovjekova prisustva u postmodernom društvu i uspostavu relacije tijelo-prostor.