WorkShope online: Ekatarina Muromtseva (WHW Akademija)

28.3.–20.4.2020.

Ekatarina Muromtseva ovdje propituje nevidljivost i prekarnost radnika i radnica u kulturi. Tu nevidiljivost povezuje s nevidljivošću same muzejske kolekcije. Kako je umjetnica odlučila prikazati nevidljivo, pogledajte u njezinom konceptu.

Predstavljamo umjetnički prijedlog ‘Kako postati nevidljiv, čin drugi’, 2020.

U Zagrebu sam započela novu seriju radova posvećenih nevidljivosti u kulturi. Uobičajeno je da prekarni rad kulturnih radnika ostaje u sjeni i često je nevidljiv. Željela sam razmotriti ovu situaciju kroz umjetnički projekt. Tako sam pokrenula seanse izrade portreta radnika u kulturi. Tijekom susreta, izrađivala sam portrete njihovih sjena pri čemu smo raspravljali o uvjetima njihovog rada. Mislila sam nastaviti ovu vrstu rasprave u Rijeci i unutar riječke kolekcije Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. Čini mi se kako umjetničke zbirke egzistiraju slično kao i kulturni radnici: većinu vremena su nevidljive i ostaju u sjeni depoa. Potaknuta tom mišlju, mislila sam odabrati nekoliko predmeta iz kolekcije i napraviti portrete njihovih sjena. Iz toga je trebao proizaći veliki akvarel dugačak desetak metara. Radi boljeg razumijevanja, prilažem neke primjere prethodnih radova (portreti ljudskih sjena).

 

 

Ekatarina Muromtseva

Ekaterina Muromtseva (Moskva, 1990.) vizualna je umjetnica, formirana u polju filozofije i scenografije, s diplomama stečenim na filozofskom fakultetu Lomonosov Moscow State University, kao i na Rodchenko Art School. U svom lirsko-konceptualnom radu istražuje osobnu i kolektivnu memoriju pronalazeći različite oblike dokumentiranja, što joj služi kao odskočna daska za uočavanje paradoksa i kliznuća između fikcije i stvarnosti. Djeluje kroz različite medije: slikarstvo i instalacije velikog formata, video, grafiku, a nerijetko joj je rad društveno angažiran. Samostalno je izlagala  u XL Gallery, Garage Museum of Contemporary Art, Moscow Museum of Contemporary Art, a grupno i na festivalu Steirischer Herbst 2018. u Grazu. Bila je rezidentica Garage Studios & Art Residencies u Moskvi 2019. godine.

https://www.muromtseva.art/

https://www.instagram.com/katya_muromtseva/