Dodjela nagrade Ivo Kalina i predstavljanje monografije nagrađenog autora Zdravka Milića

16.12.2019. u 12h, Gradska vijećnica

U ponedjeljak 16. prosinca u 12 sati u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke bit će dodijeljena Nagrada Ivo Kalina za 2017. i 2018. godinu umjetniku Zdravku Miliću za njegovu retrospektivnu izložbu “Radovi 1981.-2017.” koja je 2017. održana u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti. Istovremeno će biti predstavljena i monografija nagrađenog autora.

Odluku o nagrađivanju donio je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel na temelju prijedloga stručnog povjerenstva koje je Milićevu izložbu, inače posljednji postav MMSU-a u zgradi na Dolcu prije preseljenja u kompleks Benčić, izabralo između 11 dostavljenih prijedloga.

Izložba je predstavila četiri desetljeća umjetničkog stvaralaštva labinskog umjetnika koji je svojim osobitim vizualnim izričajem obilježio nacionalnu likovnu scenu. Devedeset radova iz nekoliko ciklusa, pretežito slika velikih formata i objekata, dijelilo je temu pejzaža kojom se autor bavi godinama. Kroz pejzaž Milić progovara o suvremenih društvenim temama i bavi se pitanjem ekološke i duhovne kontaminacije današnjeg čovjeka, a izložbom u MMSU-u s publikom je podijelio i svoj svijet blizak znanstvenoj fantastici, satkan od mitskog, mističkog i metafizičkog iz ljudske povijesti.

Stručno povjerenstvo koje su činili Siniša Majkus, Ema Makarun, Dražen Filipović, Kora Girin i Plamena Šarlija, ocijenilo je da se radi o važnoj retrospektivnoj izložbi ovog renomiranog umjetnika čiji je rad ostavio veliki trag u riječkoj suvremenoj likovnoj sceni:

„U svom je likovnom izričaju suvremen i prepoznatljiv s izraženim interesom za odnos percipiranog objekta i slike, koji postaje gradbeno tkivo umjetnikovih svjetova i gledatelja prenose u sferu drugačije zbilje. Milić vrlo aktivno djeluje kao samostalni umjetnik i kao profesor na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci te je upravo dugogodišnji i naročito plodan angažman ovog slikara usmjeren publici i učenicima bio važan element stručnom vijeću prilikom ocjenjivanja. Izložbom Radovi 1981.-2017. Milić je zaokružio jednu vrlo važnu etapu svoga likovnog stvaralaštva i mišljenja smo kako za svoj dosadašnji rad valja primiti značajno priznanje kakvo je Likovna nagrada Ivo Kalina“, stoji u obrazloženju.

Likovna nagrada Ivo Kalina dodjeljuje se svake dvije godine radi odavanja priznanja za iznimna postignuća na području suvremene likovne umjetnosti. Nagrada se dodjeljuje za najbolju likovnu izložbu na području suvremene umjetnosti održanu tijekom godine u galerijskim i javnim prostorima na području grada Rijeke. Nagrada se sastoji od posebnog pisanog priznanja, koje se dodjeljuje na prigodnoj svečanosti, te novčane nagrade u bruto iznosu od 20.000,00 kn.