Csaba Nemes – Ne traži logiku u ovome

25.6.–15.6.2014., MMSU

U svojoj jedinstvenoj i sveobuhvatnoj kritičkoj umjetničkoj praksi mađarski umjetnik Csaba Nemes propitkuje točke preklapanja vlastite i političke povijesti, tamnu stranu nacionalističke psihe te krhke spone društvene solidarnosti.

Izložba pod nazivom Ne traži logiku u ovome u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci daje pregled Nemesova izvanrednog umjetničkog postignuća koje vješto isprepliće slikarstvo, crtanje, animaciju, fotografiju i umjetnički aktivizam. Naziv izložbe inspiriran je djelom Franza Kafke, jednog od najboljih pisaca srednjoeuropskog kruga, a odnosi se na Nemesovu naklonost prema bizarnim psihološkim dramama socijalističke prošlosti te na nadrealnu političku situaciju u današnjoj Mađarskoj, koju sve više obilježavaju kafkijanski prizori, a koji se također pojavljuju kao motivi u njegovom radu. Zamijenivši ulogu promatrača tranzicije ulogom borca za umjetničku slobodu i demokraciju, Nemesov pristup varira od bilježenja živopisnih kronika transformacije mađarskog društva i njegovog trnovitog puta od propalog socijalizma do manjkavog i neuspješnog liberalnog kapitalizma, pa sve do zauzimanja gorućeg stava prema ideološkim distorzijama suvremene Mađarske i mogućnostima korjenitog oživljavanja demokratske kulture.

U središtu izložbe nalazi se opsežan ciklus slika pod nazivom Ime oca: Csaba Nemes (2009-2014.), koje se temelje na obradi arhivske zbirke fotografija iz 1960-ih i 1970-ih godina. Autor fotografija je umjetnikov otac, s kojim dijeli ime. Nemes naslijeđene slike promatra kao dokumentaciju socijalističke svakodnevnice te pritom istražuje poimanje političke prošlosti, uz integriranje osobne povijesti u historijski narativ. Izložba uključuje i ciklus crteža Utopijski pub u ruševini (2011-13.), koji otkriva opozicijsku kulturu slavnih budimpeštanskih barova na otvorenom, te selekciju postera kao što je Plebejska umjetnost! (2013), koji su predstavljeni uz dokumentaciju prosvjeda umjetničkog svijeta protiv desničarskog preuzimanja kulture u Mađarskoj. Nemesovo najnovije stvaralaštvo uklapa se u kontekst ranijih radova koji oslikavaju kaotični urbanizam postkomunističke tranzicije, poput zbirke fotografija Ukradene fasade (1992.), dok se povijesna podloga trenutnih političkih ekscesa naglašava u animiranom filmu Remake (2007.) koji obuhvaća dramatične događaje vezane uz 50. godišnjicu Mađarske revolucije. Izložba uključuje i radove koji proviruju u podzemni imaginarij povijesnog grada Rijeke s ciljem uspostavljanja transhistorijskih poveznica, primjerice, Sastanak Che Guevare i Horthyja u Rijeci (2014.).

Csaba Nemes rodio se 1966. godine, a živi i radi u Budimpešti. Diplomirao je 1989. na Mađarskoj umjetničkoj akademiji, gdje je 2010. obranio i doktorat iz liberalne umjetnosti. Radi kao predavač na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Pešti, a njegovi radovi zastupljeni su u galeriji Knoll u Budimpešti i Beču. Najnovije izložbe: History in Art (MOCAK, Muzej suvremene umjetnosti, Krakow, Poljska (2011); Let’s Talk About Nationalism! Between Ideology and Identity, KUMU, Tallinn, Estonija (2010); i Loophole to Happiness, Sztuki, Lodz, Poljska (2011). Kao član udruženja Free Artists, odigrao je važnu ulogu u umjetničkim prosvjedima protiv desničarske okupacije kulture u Mađarskoj. Osvojio je nagradu Leopold Bloom u organizaciji muzeja Ludwig u Budimpešti, iz čega je proisteklo i postavljanje njegove samostalne izložbe u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

 

Kustosi: Maja i Reuben Fowkes


Tagovi