Crne krabulje: GASTARBAJTERI U ART-KINU

13.2.2018. u 18h, Art-kino Croatia

Filmski program u sklopu izložbe Crne krabulje

JESENICE-STUTTGART, Miroslav Mikuljan, Kinoklub Zagreb, 1970., dokumentarni, 5’ 48’’
PUT, IMOTSKI, Tomislav Radić, HRT, 1970., dokumentarni, 28’ 38’’
DERNEK, Zoran Tadić, Zagreb film, 1974., dokumentarni, 12’
CHARTER LET…, Krsto Papić, Zagreb film, 1975., dokumentarni, 26’
HRPA ZgRiZg, Đorđe Jandrić, eksperimentalni, FAGEP, 2014., HD, 31′

Nedavne kolone azijskih izbjeglica na hrvatskim granicama dogodile su se između dvije vremenski razmaknute skupine slika koje će teško biti izbrisati iz domaće kolektivne memorije. Na prvima naziremo prenapučene vlakove gastarbajtera iz pasivnih krajeva Jugoslavije od prije nekoliko desetljeća; na drugima dupkom ispunjene autobuse budućih apatrida iz hrvatske urbane Slavonije na početku 21. stoljeća. Povijest se očigledno periodično ponavlja, no slike i prilike bitno se razlikuju. Zato je teško vjerovati da će razmjerno udobna selidba  novih ekonomskih emigranata u 21. stoljeću, ili periodična putovanja automobilom od grada do grada radi posla, zabilježena u videu HRPA ZgRiZg Đorđa Jandrića (2014.), dosegnuti onu razinu psihosocijalne tragike i ikonografske egzotike koje potkraj 1960-ih i početkom 1970-ih postaju čestom hranom hrvatskih dokumentaraca.

Kamere dokumentarista tada se ne nalaze samo na željezničkim postajama, odakle kreću Papićevi Specijalni vlakovi i Mikuljanovi putnici na liniji Jesenice-Stuttgart. Stravu  organiziranog i strogo kontroliranog egzodusa prema nepoznatom prati individualna drama nostalgičnog povratka kamenjaru i ponovnog odvajanja od zavičaja i obitelji, dokumentirana Tadićevim Dernekom i/ili Radićevim Putem. Kreću potom i nevidljivi charter letovi prekobrojnih balkanskih kćeri radi dogovorenih brakova u prekooceanskim zemljama, a s koje god obale bacili dokumentarni pogled na njih, tjeskoba (e)migracije i (e)migranata kružit će između njih poput kritički ubojitog bumeranga. (Diana Nenadić)

Trajanje: 110 min.

Filmovi se prikazuju u suradnji MMSU-a i Art-kina s Hrvatskim filmskim savezom, Hrvatskom radio televizijom i Zagreb filmom.

Selektorica filmskog programa: Diana Nenadić, HFS.

Ulaz je slobodan