Branko Mijić: “U 90-ima smo pokrenuli kulturni prilog Mediteran”

27.7.–27.9.2021.

Intervjui povodom izložbe 90e: Ožiljci obuhvaćaju kratke razgovore s kolegama, sudionicima izložbe, novinarima i aktivistima. Govore o promjenama 90-ih godina i njihovom utjecaju danas. Prvi na čitanju je intervju s Brankom Mijićem, novinarom i kolumnistom.

Koje promjene iz devedesetih vidite kao aktualne za današnje vrijeme? Koje ste pozitivne promjene očekivali u devedesetima u kulturi i društvu i jesu li se one dogodile ?

Devedesete su bile ratne i poratne godine pa su kultura, umjetnost i stvaralaštvo bili u drugom planu, ili barem nisu bili dovoljno vidljivi široj javnosti. Osobno, to mi je, kao uredniku kulture u Novom listu bio izazov, jer svi smo znali da će rat jednog dana završiti, i što onda? Valjda bi, kad oružje zašuti, trebale malo glasnije progovoriti muze. To mi je bio motiv pokrenuti tjedni kulturni prilog “Mediteran” čiji je prvi broj izašao 31. prosinca 1994. godine, a u uvodniku sam njegovo kormilo usmjerio i ambicije definirao prema “jedinstvenom, uglednom i utjecajnom listu, koji će imati svoj stav o svim relevantnim zbivanjima, te time, ujedno, činiti i čast svakome tko se na njegovim stranicama pojavi, bilo kao autor ili sugovornik”. Tada sam našem novinarskom čedu zaželio da “njegova duhovna plovidba bude uzbudljiva makar onoliko koliko je to bila Uliksova Mediteranom”.

I evo ga i danas, u 27. godini izlaženja, “Mediteran” je tu kao posljednji kulturni prilog u hrvatskim tiskanim medijima. Iz toga bi se dalo zaključiti da smo uspjeli, no tih devedesetih vjerovali smo kako će cijelo društvo nakon preživljenih strahota imati potrebu za katarzom i da će ta potreba za pročišćenjem  rezultirati oslobađanjem u svakom pogledu, eksplozijom novog i kreativnog u ljudima.  Gledajući širu sliku iz današnje perspektive čini mi se da smo podbacili, zakazali i umjesto hrabro naprijed krenuli kukavički unazad. I vratili se, što se uljudbe tiče, gotovo do pećine, one prije Lascauxa i Altamire. Zato se nadam i s nestrpljenjem čekam da ponovno doživim osamdesete 20. stoljeća.

Osamdesete su bile bolje.