Darko Fritz – Arhive u nastajanju (projekti 1987. – 2007.)

15.1.–3.2.2008., Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Izložba prikazuje umjetničke projekte Darka Fritza nastale od 1987. do 2007. pa ima karakter retrospektive.

Pojedini projekti trajali su i do pet godina. Izložba istražuje mogućnosti umjetničke upotrebe arhivskih sredstava (audio-vizualnih medija) i ‘čiste informacije’ kao umjetničke forme te je u galerijskom postavu zamišljena kao ‘film u prostoru’. Ovo je prvo predstavljanje njegovih radova u Rijeci.

Dvanaest cjelina koje su samostalni audio-vizualni displeji, predstavljaju ukupno deset samostalnih i dva grupna umjetnička projekta Darka Fritza. Kroz reprezentaciju preko audio-vizualnog arhiva ukupno je prikazano više od dvije stotine umjetničkih objekata, galerijskih instalacija, umjetničkih instalacija u javnim prostorima, kontekstualnih projekata, video radova, fotografija, internet projekata i drugih umjetničkih formi i formata, koje je Fritz realizirao u posljednjih 20 godina rada. Audio-vizualni displeji koriste video medij u hibridnoj formi dokumentarnog filma (s glasom profesionalnog naratora), umjetničke dokumentacije, filmske animacije i video umjetnosti. Foto dokumentacija i video materijali originalno pohranjeni na raznim video formatima, od kojih su neki danas teže dostupni (npr. nekad profesionalni U-Matic video sistem) digitalizirani su i reformatirani.

Audio-vizualni displeji o projektima sadrže foto i video dokumentacijsku građu prikupljanu od 1987. i sada prilagođenu za galerijski postav. Displeji omogućuju uvid u kontekst pojedinih projekata koji ponekad nije čitljiv iz jednog segmenta rada. Pojedini su segmenti projekata napravljeni da funkcioniraju kao zasebni umjetnički radovi (kao npr. jedna od fotografija iz serije ‘End of the Message’). Kontekst rada se širi ako se dobije uvid u seriju fotografija, a daljnjim uvidom u priču (koji su radovi prethodili tom segmentu prije i slijedili poslije tijekom cijeloga projekta od pet godina), razotkriva se kontekst koji je umjetnički rad sam po sebi. Takav kontekst moguće je prezentirati kroz razne forme, kao što su tiskane i elektronske publikacije, internet dokument ili video. Upravo su takvi video radovi sastavni dio ove izložbe. S druge strane, mnogi su se zasebni radovi materijalno manifestirali u prolaznosti vremena te ih nije moguće ponovno izložiti u originalnom kontekstu, kao npr. umjetnički radovi ostvareni u formi cvjetnih instalacija u javnim prostorima u Amsterdamu, Linzu, Zadru, Zagrebu i Fuerteveturi.

 

Izložba je popraćena katalogom u suizdavaštvu HDLU  Zagreb i MMSU Rijeka (urednik kataloga Darko Fritz) koji na 128 stranica (29.7 x 21 cm) u potpunosti otisnutih u boji predstavlja 302 reprodukcija radova te eseje o projektima. Autori eseja su Darko Fritz, Nataša Ilić, Silva Kalčić, Leonida Kovač, Eric Kluitenberg, Sandra Križić Roban, Vesna Madžoski, Zvonko Maković, Susanna Paasonen, Goran Sergej Pristaš, Inka Schube i Saša Vojković.

Izložba prikazuje sljedeće projekte:

Studio Imitacija Života   1987 – 1990       (grupni projekt: Fritz, Serdarević)
Katedrala   1988  (grupni projekt: Bakal, Fritz, Juzbašić, Marušić, Premec)
3 x Moscow Intershadow   1992
Theatre Time   1994
Keep the Frequency Clear   1994 – 1995
Error Reports   1995 – 1997
End of the Message   1995 – 2000
XXX   1997 – u tijeku (grupni projekt: p.sound remix: network art)
space=space   1998 – 2003       (grupni projekt: 1999 Fritz, Arapović)
time=money=time=   2000 – 2001
Internet Error Messages   2001 – u tijeku
Migrant Navigator   2002 – u tijeku

DARKO FRITZ (Zagreb, 1966.)

Studirao arhitekturu u Zagrebu (1988.-1990), te na odjelu medijske umjetnosti na Rijksakademie u Amsterdamu (1990.-1992.).
Od 2. polovice 80-ih bavi se medijskom umjetnošću. Djeluje i kao gost predavač na stranim sveučilištima, kustos, istraživač Novih tendencija, autor vizualnog identiteta dva posljednja Zagrebačka salona arhitekture.
Izlagao na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i svijetu, a djela mu se nalaze u značajnim javnim i privatnim kolekcijama.

Više informacija o radu Darka Fritza: http://darkofritz.net

Izložba ostaje otvorena do 3. veljače 2008.

Kustos: Darko Fritz, Koordinator: Nataša Ivančević

Organizacija MMSU u suradnji s HDLU Zagreb