Ara Güler – Oko Istanbula

23.7.2024.–15.3.2013., Mali Salon

Ara Güler, spada među naznačajnije fotografe dvadesetog stoljeća.

Rođen je u Istanbulu 1928. godine gdje se i školovao. U novinama Yeni Istanbul, 1950. započinje karijeru fotoreportera, a neposredno nakon toga, kada Time Life otvara podružnicu u Turskoj, Güler postaje prvim dopisnikom s Bliskog Istoka. Kvaliteta i vještina ubrzo su ga dovele do novina Paris Match, Stern i članstva u agenciji Magnum. Još davne 1961. British Journal of Photography Year Book proglasio ga je jednim od sedmero najboljih fotografa na svijetu, čime je ušao u antologiju svjetske fotografije.

 

Ne samo da je pokazao naročitu umješnost u portretiranju (primjerice Winstona Churchilla, Pabla Picassa, Salvador Dalija), nego je pokazao nesvakidašnji osjećaj za grad u kojem je proveo život, uspijevajući kamerom zahvatiti ritam gradske vreve, prizore Istanbulske svakodnevice u poraću, o čemu svjedoči i izbor tridesetak fotografija koje trenutno putuju kroz Hrvatsku, a u Malom salonu na Korzu 24, biti će na ogled od 1. do 15. ožujka 2013. Riječka izložba četvrta je (Pula,  Zagreb, Šibenik) posjeta Hrvatskoj.

Fotografije Are Gülera nalaze se u zbirkama Francuske nacionalne knjižnice u Parizu, Sheldon kolekcije Sveučilišta Nebrasca, te privatnim kolekcijama u Bostonu, Chicagu, New Yorku, Ludwig Museumu u Kölnu.

Izložbu su omogućili:  Veleposlanstvo Republike Turske u Zagrebu, Grad Rijeka, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske te turske tvrtke koje posluju u Hrvatskoj: Kent Bank, Dogus Grupa, Rixos Hotel Dubrovnik, Turkish Airlines.

Organizatori izložbe: Hrvatsko-tursko društvo Rijeka, Hrvatsko turska udruga prijateljstva Zagreb, Zaklada Ara Guler, Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Odjel za kulturu Grada Rijeke.