13. Biennale mladih umjetnika Europe i Mediterana

22.5.–31.1.2008., Fiera del Levante

Uživo s 13. Biennala mladih umjetnika Europe i Mediterana u Bariju

Ovogodišnje 13. izdanje Biennala mladih Europe i Mediterana održava se od 22.05 do 31.05 u prostorima Fiere del Levante, ovom prigodom nazvane Selom kreativnosti u Bariju. Posebnost ovog Biennala čine brojne radionice, konferencije i debate koje se svakodnevno odvijaju, a tematiziraju razne pojave suvremene kulturne i umjetničke prakse. Radionice su namijenjene prvenstveno mladim umjetnicima pristiglima u Bari iz čitave Europe, ali i svim zainteresiranim posjetiteljima. Umjetnici dolaze na Bijenale kako bi predstavili svoje radove, ali ujedno očekuju dinamičnu razmjenu iskustava, intenzivno druženje i upoznavanje sa novim načinima mišljenja i rada, stoga im radionice predstavljaju neprocjenjivo iskustvo. Mnogi internacionalni gosti – predavači, umjetnici, novinari, kustosi i povjesničari umjetnosti čine ova događanja atraktivnima i garantiraju kvalitetu.

Filmska radionica Apuglia Cine Tour, zatim Skulptura i digitalna animacija, Istraživanje mogućnosti digitalnih medija, Pjesma bijenala, Changing time…samo su neke od održanih radionica, a kroz preostalih šest dana biti će održano i predstavljeno njih još dvadesetak.
Prvu radionicu Biennala na temu Umjetnost potresa politiku u svrhu širenja granica slobode, predstavila  je hrvatska umjetnica Ana Lozica. Predstavljene su umjetničke knjige koje su Ana i njene inozemne kolege stvarali na ljeto 2007.u Messini u organizaciji BJCEM-a. Dvjestotinjak praznih stranica knjige ispunjeno je na najrazličitije načine, od krajnje intimnih pa do politički angažiranih. Knjige se mogu razgledati u jednom od paviljona Fiere te su popraćene kratkim filmom kojeg su učesnici snimili za potrebe predstavljanja radionice.

Pored Ane Lozice od hrvatske grupe umjetnika u subotu su se predstavili i Nikica Klobučar i Tomislav Šoban sa kratkim dokumentarnim filmom  Zelena granica. Film obrađuje problematiku neslužbenih graničnih prijelaza između Slovenije i Hrvatske pokraj sela Brič u općini Buje. Naraciju filma čine razgovori sa lokalnim stanovnicima, njihova iskustva i stavovi vezani uz ilegalno prelaženje granice. Kreativnom primjenom novih medijskih tehnologija autori su pomakli granice definirane dokumentarnim žanrom, naime film je sniman fotografskim aparatom u prošlosti namijenjenim stvaranju isključivo statičnih slika.

Fiera del Levante