12.09.2018

Vlado Simchich Vava, SMART&MUSIC

Često mi se učini da živimo u intenzivnom vremenu deziluzije spram umjetnosti i kulture. Unatoč tomu neki, koji žele doći do velikih dostignuća, ne odustaju nikada. Oni koji opstanu znaju da kompromise više nije moguće ostvariti, ne žele biti izmanipulirani, upirući dalje dok konačno ne ostvare životno djelo. Ostavljaju jasan trag za budućnost.

Stipe, za poznanike i ne baš prijatelje Mladen, u dizajnerskom je pozivu kontinuirano dvadesetpet godina, od debija koji je ostvario 1993. na prvijencu En Face, albumu Barock’n’Roll. Od prvog pogleda na omot tog long pleja znao sam da ćemo jednom ostvariti – »možda uskoro« se pokazalo preoptimističnim – muzičko-likovnu suradnju, pri čemu će jedno biti neodvojivo od drugog. Dvije krajnje točke spojene u jednu temu, pretvorene u identifikacijski kod.

Naravno, prethodno je Stipe napravio gomilu drugih proizvoda – naslovnice knjiga, dizajnirao kalendare, letke, bookmarkere, pozivnice, plakate, nastavite niz… Izričajem bez mane, baš kao Miles Davisova truba, razumljivog jezika, izvoran i pjesnički istovremeno, ponekad i ispovijednog, tamnog tona, ali nikad izvan konteksta izvođača čiji omot oblikuje. Gledao sam u njegovu riznicu likovnih rješenja, duboku poput Kvarnerskog zaljeva, i napokon zaključio da je potrebno hitnim postupkom predstaviti samozatajnog autora najširem audiotoriju. Stoga sam uskoro krenuo neizvjesnim putem nagovaranja, uz malu pomoć prijatelja i suradnika, Smarta69, kako se službeno predstavlja Stipe, na samostalnu ali i potpunu, retrospektivnu, izložbu!  Srećom, nisam naišao na veći otpor. Štoviše, ujedinjenim entuzijazmom njegove su reprodukcije pop i rock papira konačno oslobođene iz brižno njegovane fortknox-arhive i postavljene na zidove galerije. Pokušao sam prebrojiti sve uratke kojima nas je godinama bombardirao, ali sam od tog nauma odustao, budući da im namjena nije matematičke – već estetske prirode.

Radovi koji su pred vama nisu placebo. Oni su doista vrhunska umjetnička djela, a njihov učinak na receptore je garantirano svevremenski impakt evergreena antidepresiva.