07.10.2020

PRIOPĆENJE MMSU-A ZA JAVNOST U POVODU NEUGODNOSTI KOJE JE NOVI LIST PROUZROČIO RADNICIMA ANGAŽIRANIMA NA POSTAVLJANJU I UKLANJANJU UMJETNIČKE INSTALACIJE

Srijeda, 7. listopada 2020.

 

Poštovani građani Rijeke, publiko MMSU-a i programa Europske prijestolnice kulture, poštovani predstavnici medija,

 

u utorak, 6. lipnja 2020. godine, u Rijeci je s Riječkog nebodera u jutarnjim satima uklonjena privremena umjetnička instalacija „Spomenik crvenoj Rijeci – Samoobrambeni spomenik“ s motivom zvijezde.

Kako je i ranije najavljeno, riječ je o privremenoj instalaciji umjetnika Nemanje Cvijanovića koja je na Riječkom neboderu bila postavljena od 20. rujna do 4. listopada.

Radovi uklanjanja ove instalacije izvedeni su u utorak, 6. listopada jer radi obilnih padalina nisu mogli biti izvedeni u ponedjeljak, 5. listopada.

 

Smještena na krovu Riječkog nebodera, noseći simboliku poginulih boraca u bitci za Rijeku 1945. i simboliku pripojenja Rijeke matici Hrvatskoj temeljem odluka ZAVNOH-a u Drugom svjetskom ratu, ova je umjetnička instalacija odmah nakon postavljanja, ali već i ranije tijekom godine, kada je i najavljena, izazvala veliku pažnju medija i javnosti.

 

Zbog osjetljivosti samih radova na krovu nebodera i činjenice da krov nije ograđen ogradom, ali i zbog želje radnika koji su bili angažirani na postavljanju i uklanjanju instalacije da ostanu anonimni, instalacija je 20. rujna ove godine postavljana bez prisutnosti medija, ali je svim medijima odmah po postavljanju poslano opširno priopćenje o instalaciji, njenoj simbolici i o samom umjetniku kao i niz službenih fotografija sa postavljanja instalacije namijenjeih za slobodno korištenje u medijima. Dapače, istog je dana, nakon postavljanja instalacije, dijelu TV novinara koji su najavili svoj dolazak, odobren ulazak na krov te im je omogućeno da snime izjavu umjetnika na krovu Riječkog nebodera kao i da snime instalaciju izbliza.

 

Radovi na uklanjanju instalacije također su izvedeni bez prisutnosti medija iz istih razloga kao i kod postavljanja, a točno vrijeme uklanjanja instalacije bilo je neizvjesno tijekom ponedjeljka i utorka i uvelike je ovisilo o vremenskoj prognozi i prestanku obilne kiše.

 

Nažalost, u utorak se tijekom radova na uklanjanju umjetničke instalacije na krov Riječkog nebodera  neovlašteno popeo fotoreporter Novog lista koji je fotografirao uklanjanje instalacije, ali i radnike angažirane na uklanjanju. Iako je od fotoreportera eksplicitno zatraženo da fotografije izbriše, odnosno ne objavljuje, Novi list je jučer popodne na svojem portalu, a danas i u tiskanom izdanju,  objavio lažnu vijest o „tajnosti postavljanja i uklanjanja instalacije“, ali i fotografije radnika za čiju objavu nema nikakvu zakonom predviđenu suglasnost. Upravo suprotno, ima jasnu usmeno izraženu želju radnika da se njihove fotografije ne objavljuju.

 

Valja ovome dodati i činjenicu da radnici ove radove nisu izvodili na javnoj površini, niti ih je fotoreporter Novog lista fotografirao na javnom mjestu, već na krovu nebodera koji ima vlasnike.  Tim je više povrijeđeno ne samo pravo radnika na privatnost, nego su i vlasnici nebodera suočeni s nenajavljenim ulaskom neovlaštene osobe u zajedničke prostore zgrade.

 

Muzej moderne i suvremene umjetnosti ovim putem izražava duboko žaljenje što su radnicima povrijeđena prava na privatnost i što su mimo svoje volje izloženi javnoj neugodnosti.

 

Također, široj javnosti, građanima Rijeke i publici umjetničkih programa MMSU-a i EPK skrećemo ovim priopćenjem pažnju na potpuno neprimjereno postupanje Novog lista, neopravdano kršenje prava na privatnost onih osoba koje su eksplicitno zatražile ostati anonimne i čija uloga u ovom umjetničkom radu doista nije ni od kakvog interesa javnosti.

 

Jer dok je umjetnik Nemanja Cvijanović medijima  bio na raspolaganju i na dan postavljanja instalacije i tijekom njena trajanja, sami radnici na postavljanju i uklanjanju instalacije imaju pravo izabrati anonimnost i ostati izvan povezivanja sa simbolikom ili pak kontroverzama koje je ova instalacija polučila u javnosti.

 

Od Novog lista zatraženo je uklanjanje spornih objavljenih fotografija te objava ispravka netočnih informacija iznesenih u jučerašnjem članku na portalu i današnjem članku u tiskanom izdanju.

 

Ravnatelj MMSU-a

Slaven Tolj