26.02.2019

Poziv za sudjelovanjem u izložbi – Poezija je zec iz šešira

Muzej moderne i suvremene umjetnosti poziva mlade autorice i autore da prijave rad za sudjelovanje u izložbi Poezija je zec iz šešira koja će nastati kao uvertira u izložbu Vlade Marteka što će od srpnja 2019. godine biti postavljena u MMSU-u, a dogodine u Mestnoj galeriji u Ljubljani.

Izložba Poezija je zec iz šešira usmjerena je poticanju eksperimentalnih izraza u radu autora koji tek stupaju na scenu, diplomirali su ili završavaju umjetničku akademiju. Nastavlja se na studentsku izložbu D Day, održanu povodom retrospektive Tomislava Gotovca u MMSU 2017. godine.

Autori su pozvani da se nadovežu na Martekove umjetničke strategije preoblikovanja standardnog knjiškog formata u umjetničke knjige, samizdate, knjige-skulpture, ready made ili javne akcije / javna čitanja. Poziva ih se na izlaganje već postojećih ili novih radova koji se bave propitivanjem medija knjige i čitanja, bilo da se radi o vlastitim ili preuzetim zapisima. Uz osmišljavanje raznih forma umjetničkih knjiga, radovi bi trebali nasloviti alternativne oblike komunikacije s čitateljima (vizualna, konkretna poezija, lingvistička grafika, grafiti…) te mogućnosti izazivanja poetskog tamo gdje poeziju ne očekujemo.

Radove za izložbu birat će žiri u sastavu Igor Eškinja, Kora Girin i Darija Žmak Kunić. Izložba će biti postavljena u Galeriji SKC u Rijeci, od 31. 5.  do 14. 6. 2019. godine. Tehničku i prezentacijsku podršku radovima pružit će Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, MMSU i Galerija SKC dok će se razgovor s Vladom Martekom, uvertira u javni poziv, održati na Akademiji primijenjenih umjetnosti, 4. 3. 2019. u 12 sati (predavaonica 209).

Poziv je otvoren do 6. 5. 2019.

Prijava na poziv treba sadržavati:

·         ime i prezime autora;

·         naziv rada i predviđeno mjesto izvedbe u slučaju radova u javnom prostoru;

·         biografiju predlagatelja i kontakt (broj telefona, e-mail);

·         opis rada i poveznicu s praksom Vlade Marteka (do 1 kartice teksta);

·         skice i vizualnu dokumentaciju koja objašnjava opis rada;

·         pregled tehničkih i logističkih potreba za realizaciju rada.

Prijave na poziv s natuknicom martek&studenti primaju se na e-mail: kora.girin@mmsu.hr.

Vlado Martek, diplomirani književnik i filozof, sedamdesetih je godina započeo djelovati na razmeđu poetske i likovne prakse, preobličujući medij knjige i poetskog zapisa u hibridne medijske vrste. Prisjetimo se pojedinih ključnih radova, npr. objekta – Glinom produžene knjige (1976.) ili poetske agitacije Čitajte Kamova (Rijeka, 1981.). Od samih početaka, vezanih uz Grupu šestorice autora, Martek ostaje zaokupljen testiranjem odnosa likovne i poetske prakse. Bez obzira na vrijeme u kojem stvara, dosljedno se poigrava jezičnim normama i izaziva komešanje pred suhoparnom, a navodno ispravnom upotrebom jezika. Kako kaže jedna od njegovih parola – Zaljubljen sam u državu, živio preljub.

 

Foto: Vlado Martek, Iz ciklusa Elementarni procesi u poeziji, 1978.-1979., olovka, metal, papir