28.01.2019

Kultura dopolavora: Otvorene su i prijave za radionicu slikarstva!

Kreativni kolektiv Kombinat u sklopu projekta Kultura dopolavora – jučer, danas, sutra u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti i Centrom tehničke kulture Rijeka poziva zainteresirane građane dobne skupine iznad 54 godine na sudjelovanje u radionicama slikarstva koje obuhvaćaju učenje crtanja i slikanja.

Radionica slikarstva održavat će se utorkom u periodu od veljače do lipnja 2019. godine u terminu od 18:00 do 20:00 sati. Na radionici će se polaznici upoznati s osnovama izražavanja na formatu, tehnikama promatranja i određivanja privida (slike), analizom i građenjem volumena na crtežu, osnovama kompozicije, miješanjem boje, gradacijom i kadriranjem, tehnikama crtanja suhim materijalom (olovka i ugljen), tehnikama crtanja mokrim materijalom (tuš) te slikarskim tehnikama (akvarel i akril). Po završetku radionica polaznici će ovladati tehnikom crtanja i slikanja te će nekoliko njihovih radova biti odabrano za završnu izložbu projekta Kultura dopolavora – jučer, danas, sutra u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

Voditelj radionice je Bojan Hercigonja, mladi slikar i grafičar koji je završio dodiplomski studij grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i diplomski studij na Akademiji primjenjene umjetnosti u Rijeci. Izlagao je na mnogim skupnim izložbama u Rijeci, Opatiji, Virovitici i Korčuli. Uz to, zajedno s kolegama iz udruge Ilirskog zmaja organizira likovne kolonije u Jasenašu nedaleko od Virovitice. Aktivno djeluje u Rijeci i član je HDLUR-a.

Prva radionica slikarstva održat će se u utorak, 5. veljače 2019. u prostoru Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci (Krešimirova 26c) u terminu od 18:00 do 20:00 sati.

 

 

Uvjeti za prijavu na radionice:

Na radionice se mogu prijaviti zainteresirane osobe starije od 54 godine uz predočenje osobne iskaznice prilikom dolaska na radionice.

Radionice imaju ograničen broj polaznika (10), a prijave se vrše svekodnevno 9:00 do 17:00 sati putem telefona na broj: +385 (0)91 534 22 97 i mailom na: kombinat@kombinat.hr. Osoba za kontakt je Lucija Švob, koordinator projektnih aktivnosti za Kreativni kolektiv Kombinat.

***

Kultura dopolavora – jučer, danas, sutra je projekt kojemu je jedan od glavnih ciljeva osnaživanje društvene uključenosti i doprinos unapređenju kvalitete života osoba starijih od 54 godine. Kako bi se on ostvario, kroz projekt je organizirano stručno osposobljavanje stručnjaka u kulturi i umjetnika za približavanje umjetnosti i kulture osobama starijim od 54 godine. Tijekom trajanja projekta deset umjetnika i stručnjaka u kulturi polaze edukaciju i stječu znanja o fenomenu dopolavora, psihološkim i kognitivnim osobinama ljudi starije dobi, primjerima dobre prakse projekata koji uključuju publiku dobne skupine iznad 54 godine i metodologiji rada s istom, s ciljem jačanja stručnih kapaciteta u području kulturne i umjetničke medijacije. Primjenom novostečenih znanja, umjetnici i stručnjaci u kulturi osmislili su kreativne radionice za građane dobne skupine iznad 54 godine, poput slikarstva.

Projekt je dio programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.