10.07.2018

Javni poziv za umjetničke radove za izložbu Bijeg koja se održava kao treća epizoda EU projekta RISK CHANGE.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci objavljuje JAVNI POZIV za umjetničke radove za izložbu Bijeg koja se održava kao treća epizoda EU projekta RISK CHANGE.

Više o projektu na poveznici: https://riskchangeproject.wordpress.com/

Izložba Bijeg tematizira migracije kao kolektivni fenomen na poprištu svakodnevnog života. Baveći se njihovim uzrocima, povodima i posljedicama naglasak je na bijegu kao modelu iznalaženja rješenja u kojem se iskliznuća, izmicanje i zaobilaženje pojavljuju kao uobičajeni putevi opstanka.

Pojam bijega definiran je širokim pojmovnikom: bijegom kapitala, bijegom misli, bijegom mozgova, bijegom od stvarnosti, a time i prijelazom redovne granice, prestupanjem mjere ili prekoračenjem ovlasti i propisa.

Dok potreba za bijegom često nosi negativni predznak, izložbu zanima kao proaktivan i samoodržavajući čin koji se manifestira u najmanju ruku dvojako – kao posljedica pomanjkanja tolerancije prema trenutnom stanju, ali i povlastica da se u bijeg možemo upustiti. Ujedno izložba skreće pažnju na upitnu suverenost, jer ako je kontrola bijega pretpostavka svakog organiziranog društva, nije li ograničavanje sloboda uvijek i svugdje? I samim tim, ne postaje li bijeg uslijed pojačane kontrole sve vidljiviji?

Izložba fokusira migracijsko polje kao mjesto spasonosnih, rizičnih, iscrpljujućih bjegova, oslanjajući se na njihove pozitivne ishode, ali i nemoguće pothvate. Priziva umjetničke radove u rasponu od personaliziranih i poetskih do dokumentarnih i kritičkih pristupa, usmjeravajući se na potencijal bijega kao posljedice prisile, ali i slobodnog izbora. Izložbom se pitamo kako suvremena umjetnost korelira sa situacijama bijega i na koje načine, zaobilazeći doslovan prikaz, posreduje rizične putanje bjegova.                                                         *

Umjetničke radove birat će peteročlani žiri – MMSU kustosice Ksenija Orelj, Sabina Salamon, Nataša Šuković, Marina Tkalčić i Sabrina Žigo (Muzej grada Rijeke). Izabrani radovi bit će predstavljeni na izložbi koja će se održati od 16. studenog 2018. do 15. siječnja 2019. u MMSU.

Prijava treba sadržavati:

•          ime, prezime, adresu, broj telefona, e-mail adresu

•          životopis

•          opis rada uz popratnu dokumentaciju (skica, foto, video zapis ili dr.)

•          tehničke podatke o postavu rada

Napomene za predlagatelje/ice:

•          pravo prijave na javni poziv imaju pojedinci i kolektivi s područja Republike Hrvatske i EU, te Trećih zemalja (Treća zemlja je zemlja koja ne sudjeluje u programu Kreativna Europa. Troškovi za Treće zemlje su svi troškovi namijenjeni građanima Trećih zemalja, aktivnostima koje će se odvijati u Trećim zemljama, ili europskim partnerima koji putuju u Treće zemlje. Više informacija na poveznicama: https://eacea.ec.europa.eu/sites/eacea-site/files/22032018-eligible-countries_en.pdf

•          jedan autor/ica se može na javni poziv javiti s jednim radom

•          mogu se predložiti novi radovi ili već postojeći radovi

•          prijave se šalju mailom na adresu escape.mmsu@gmail.com, s naznakom ‘escape’

•          honorar za izabranog autora/icu iznosi 3.750,00 kn neto (neovisno radi li se o umjetničkom kolektivu ili individualnom autoru); pokrivaju se troškovi transporta radova, putni troškovi i smještaj.

Javni poziv otvoren je do 10. rujna 2018. godine, a obavijest o prihvaćenim prijedlozima bit će objavljena u utorak 25. rujna 2018.

Program je sufinanciran sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Rijeke.

Izložba je dio programske linije Kitchen – Centar za kreativne migracije kojeg Muzej moderne i suvremene umjetnosti razvija unutar četverogodišnjeg programa EPK  Rijeka 2020 – Luka različitosti .

Sadržaj poziva ne izražava mišljenje programa EU Kreativna Europa, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Rijeke, već isključivo mišljenje i stavove Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

 

Foto: Ana Sladetić, Sudaranje, videoinstalacija, 2017., s postava izložbe Crne Krabulje u MMSU.