08.05.2018

Dinko Peračić dobitnik je Medalje za konceptualni pothvat za novi MMSU

U petak, 4. 5. u sklopu manifestacije Dani Arhitekture u Rovinju dodijeljene su godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata. Arhitekt Dinko Peračić, dobitnik je Medalje za konceptualni pothvat za Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

Dobitnici nagrada za 2017. godinu.

“U zemlji s brojnim i vrijednim graditeljskim naslijeđem često postavlja pitanje opravdanosti novoga građenja, barem u slučajevima gdje novi sadržaj može biti s dobitkom udomljen u vrijedne slojeve izgrađene baštine. Slučaj Muzeja moderne i suvrememe umjetnosti (MMSU), koji nastaje u bivšoj tvorničkoj zgradi, zaslužuje posebnu pažnju i podršku struke”, navodi Ocjenjivački sud u obrazloženju o dodjeli Medalje za konceptualni pothvat.

“Uvidjevši kompatibilnost suvremene muzejske namjene i konkretne povijesne tvorničke građevine, kao i veliki potencijal njihova sjedinjenja, riječki MMSU smješta se u zgradu nekadašnjega tvorničkog sklopa. Vrijedna, no zapuštena, s nizom građevnih problema i izazova, od zgrade se pritom očekuje da svoje nove muzejske sadržaje udomi što brže. Arhitekt stoga nužno bira učinkovitost i održivost i domišlja koncept preobrazbe koji uz minimalne, ali promišljene tehničke zahvate omogućuje i funkcioniranje novoga sadržaja u dijelu zgrade“, dodatno je obrazložio odluku o dodjeli nagrade Dinku Peračiću akademik Nikola Bašić.

Članovi Ocjenjivačkog suda uz akademika Bašića bili su Tomislav Ćurković, dipl. ing. arh., redoviti prof. Ante Kuzmanić, dipl. ing. arh., akademik Mladen Obad Šćitaroci, dipl. ing. arh. i prof. dr. sc. Karin Šerman, dipl. ing. arh.