Zastave, samostalna izložba Ane Mušćet

18.5.2019. - 30.6.2019. @ MMSU

Na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, u 19 sati u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, bit će otvorena samostalna izložba Ane Mušćet, „Zastave“. Obuhvatit će tri serije radova (tri knjige) iz Mušćetine istoimene serije radova, inspirirane Krležinim romanom „Zastave“.

Ovaj roman u pet tomova svjedočanstvo je o sudbini koja u obliku političkih fatalnih zbivanja kroji život jednoga naroda. Duboko introspektivane, i složene naracije, Krležine „Zastave“ su i pokušaj moralnog upozorenja na apsurdnost sustava s likovima koji su, htjeli ili ne, dio političkog kotla koji nekima osigurava a drugima oduzima život, nekima zadire u intimu, donosi ili odnosi imovinu te ih postavlja pred ozbiljna životna pitanja.

„Zastave“ Ane Mušćet manifestacija su prethodno iščitanih i prepisivanih Krležinih „Zastava“ te svih podataka koje je autor utkao u roman govoreći o sudbini svojih likovna, ali i o vlastitoj sudbini.

Radovi nastaju na način da autorica na flizelinsku vrpcu koju je dobila rezanjem u uništavaču za dokumente ispisuje tekst romana, da bi potom vrpcu istkala na tkalačkom stanu, čime nastaje zastava dimenzija 54×500 cm.

Prvi rad iz serije, odnosno prvu ispisanu knjigu, čini šest zastava istih dimenzija. Nastao je 2016. godine kao autoričin diplomski rad a izložen je na 25. slavonskom bijenalu gdje je i nagrađen glavnom nagradom ocjenjivačkog suda i nagradom publike. U međuvremenu je nastala i druga knjiga „Zastava“ a za izložbu u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti planira se producirati treća knjiga koja će po prvi put biti prikazana u Rijeci, zajedno s dvije prethodne knjige.

U izložbeni će se prostor prenijeti i autoričino radno mjesto: iz stana prenesen radni stol, prolazi za trake koje se ispisuju na sredini prostora pod svjetlom stolne lampe te kartoni za numeriranje i pravilno praćenje materijala za tkanje. Snimljeni zvuk koji nastaje ispisivanjem romana na tanke trakice a podsjeća na zvuk marša vojnika (što također vuče simboličke veze sa zastavama) upotpunjuje ovaj složen postav rada.

Kao popratni program organizirat će se edukacije te razgovori s umjetnicom u kojima će prezentirati teme kojima se bavi a u kojima spaja prošlost sa sadašnjošću te riječ i jezik s vizualnim izričajem.

 

Autorica izložbe je Vilma Bartolić

Otvorenje:
subota, 18. 5. u 19 sati

Tagovi