Otvorenje intervencije u javnom prostoru Damira Stojnića

24.10.2019. u 19:00 @ Pomerio 31

U ovoj i idućoj godini Muzej moderne i suvremene umjetnosti u sklopu programa Europske prijestolnice kulture priprema niz intervencija posvećenih temi javnog prostora koje će pridonijeti fizičkim i simboličkim modifikacijama urbanog krajolika Rijeke.

Jedna je od njih i intervencija u javnom prostoru, rad riječkog autora Damira Stojnića pod nazivom Sinagoga 1:1, koja će biti predstavljena 24. listopada u 19 sati, na lokaciji na kojoj nastaje – ulici Pomerio broj 31.

Umjetnik se ovim radom nastavlja baviti temama društveno-političkih preokreta koje su u individualne živote unosile sudbinske lomove a danas su u kolektivnoj memoriji jedva zabilježene ili posve izbrisane. Stojnić će intervencijom aktivirati sjećanje na Veliku sinagogu koja je na adresi Pomerio 31 izgrađena 1903. godine a u poluruševnom je stanju do temelja srušena 1948. godine.

Njome se nadovezuje na prostornu intervenciju 1:1 granični zid iz 2018. godine kojom je rekreirao sjećanje na nekadašnju među podijeljenog grada, što su građani Rijeke vjerojatno zapamtili kao crvenu liniju iscrtanu na kolniku na Mrtvom kanalu. Sada će, slijedeći originalni nacrt sinagoge, umjetnik na gradski pločnik ucrtati konture tlocrta njenog pročelja te ju bijelom fosforescentnom bojom učiniti vidljivom i tijekom noći.

 

Otvorenje: 24.10. u 19 sati, Pomerio 31 Rijeka