Zvučni performansi u MMSU-u: Kontejner gostuje s Device_art festivalom

29.1.2019. u 16.30h, MMSU,

Međunarodni festival umjetnosti, robotike i novih tehnologija Device_art dolazi u Rijeku u Muzej moderne i suvremene umjetnosti s diskurzivnim programom i zvučnim performansima koji će se održati u utorak, 29. siječnja od 16:30 do 22:00 sata.

 

Pet europskih umjetnika u usponu: Mathias Loose (NO), Valentin Durif (FR), Jiska Huizing (NL/NO), Lucas Paris (FR) i Elio Libaude (FR) u svojim se umjetničkim radovima fokusiraju na zvuk u intermedijskim i hibridnim praksama, njegovu vezu s prirodom i okolišem – od monumentalnih krajolika do mikro flore i faune – ali i na osjetilne imerzije i eksperimentiranje s medijima, glazbenim instrumentima, formatima i komunikacijskim kanalima.

Prije programa zvučnih performansa, u utorak 29. siječnja u 16:30 sati u riječkom Muzeju suvremene i moderne umjetnosti održat će se okrugli stol na kojemu će se riječkoj publici predstaviti pet europskih umjetnika iz programa zvučnih performansa, ali i interdisciplinarni projekt Kratki spoj, koji je baziran na suradnji između zagrebačkih studenata Odsjeka za povijest umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti i Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

 

 

O radovima

Zvučni dnevnik hiper-realističan je rad umjetnika Mathiasa Loosea (NO), putovanje u kojem slušatelj prati pripovjedača koji izvodi aktivnosti u različitim situacijama. Loose je oduvijek bio očaran stvaranjem glazbe i snimanjem zvuka na terenu, a s vremenom je to izraslo u arhiv sačinjen od uspomena, razmišljanja i mjesta. Istu metodologiju koristi i kako bi stvorio alternativne prostore, paralelne priče koje će se odigrati u određenoj prostoriji. Taj proces često nastaje vrlo spontano i improvizacijski, dok umjetnik šeće gradom snimajući “set” nekoliko dana prije izvedbe uživo, pritom nikad ne znajući kakav će točno biti konačni rezultat. Zvučni dnevnik temelji se na transkripciji osjećaja i misli putem zvučnih krajolika i govorenih riječi. Cilj rada je prikazati atmosferično putovanje kroz svakodnevne situacije.

Kad više od deset godina svaki dan radite s glazbom, podsvjesno vam se prikradaju čudne male glazbene teme i ritmovi, istaknuo je Mathias Loose.

Radosni građani povjerovat će stroju eksperimentalni je, ambijentalni, noise improvizacijski glazbeni set koji se temelji na dijalogu između nekoliko autonomnih kinetičkih do it yourself skulptura, harfe koju aktivira zvučnik i analognog sintesajzera. Valentin Durif (FR) bavi se proučavanjem odnosa između fizičkih, mehaničkih i akustičnih fenomena, percepcijom zvuka u prostoru te prisvajanjem svakodnevnih predmeta u stvaranju glazbe. Umjetnik je svoj rad u području zvuka započeo bazičnom, predvidljivom perkusijom, krenuvši kasnije u smjeru kompleksnijih kinetičkih skulptura koje sadrže i zvučnu i vizualnu komponentu.

Rad Iskidani zapisi umjetnice Jiske Huzing (NL/NO) je u stalnoj mijeni. Temelji se na rastućoj kolekciji audio materijala bez jedinstvene konačne forme. Oni se istovremeno pojavljuju u različitim oblicima, bilo da se radi o studijskim snimkama, zvuku snimljenom uživo ili na terenu, a s vremenom postoji i mogućnost njihova ponovnog snimanja, zamjene ili uklanjanja. Zvukovni zapisi dolaze iz autoričina neposrednog okruženja, odražavajući mjesta, krajolike ili poglede, planinarenje, predmete ili emocije koje je tamo pronašla, poput zvukova iz njenog studija ili zvukova koje čuje prilikom odleđivanja zamrzivača, zvukova kafića u kojem piše ili onih koje čuje dok planinari. Njima se ponekad pridružuje zvuk njezina glasa ili električne violine, dva alata kojima se svakodnevno koristi.

AntiVolume umjetnika Lucasa Parisa istražuje kretanje i dinamiku između unutarnjeg i vanjskog. U ovoj seriji performansa, publika je u prisustvu nestabilne i energične skulpture sačinjene od zvuka i svjetlosti. Rad je rezultat algoritamskih istraživanja i nastaje umjetnikovom improvizacijom u stvarnom vremenu. U prostoru performansa nalaze se tri stupa svjetlosti, a publika je uronjena u rad i doživljava ga kao fizičko i teksturalno iskustvo. Rad je u stalnoj promjeni, jednim je dijelom improviziran, a svaka je izvedba jedinstvena i odražava publiku i mjesto na kojem se izvodi. Lucas Paris inspiraciju crpi iz bogatog vokabulara elektroničke glazbe: noisea, ambienta, IDM-a, EDM-a, a te reference dobivaju nove interpretacije zahvaljujući snažnom glazbenom karakteru i osobnoj mašti.

Elio Libaude

Elio Libaude (FR) u 40-minutnoj izvedbi gledatelje će transportirati u drugu stvarnost. Audiovizualni performans Kokoliti prilika je za promišljanje i za eksperimentiranje s različitim kutovima gledišta i različitim aspektima tog procesa, bilo sitnima ili golemima – od kratkotrajnog i raspršenog oblika života ili kretanja vode do mase mulja koja se transformira i statičnog uzdizanja stijena. Kokoliti su kosturi od kalcijeva karbonata kokolitoforida – jednostaničnih mikroalga koje tvore fitoplankton prisutan diljem mora i oceana. Kad organizmi uginu, sitne vapnenačke ljuskice koje su proizveli potonu i stvaraju mulj koji se s vremenom nataloži na morskom dnu. Nekoliko milijuna godina kasnije, zahvaljujući geološkim pomacima, kokoliti se natalože u stijene o koje udaraju valovi.

Program performansa kustoski su selektirali Fabien Fabre (Second Nature, Francuska), Anne Marthe Dyvi (BEK, Norveška) i Ena Hodžić (KONTEJNER, Hrvatska), a održava se u sklopu šestog po redu međunarodnog festivala umjetnosti, robotike i novih tehnologija Device_art te kao dio europskog projekta Future DiverCities. Festivalsko zagrijavanje započelo je 7. prosinca 2018. u Splitu, dok je zagrebački program krenuo 18. prosinca sa centralnom izložbom Strojevi nisu sami u Muzeju suvremene umjetnosti, a koja je otvorena do 3. veljače 2019. godine. Izložba predstavlja 25 međunarodnih umjetnika i 21 rad koji mapira suvremeno djelovanje strojeva i ljudsku kohabitaciju s njima.

Device_art je međunarodni festival koji se od 2004. godine bavi tehnološkim napravama, strojevima i robotikom u suvremenoj umjetnosti, a organizira ga udruga KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse.

Performansi će trajati od 18 do 22 sata, a okrugli stol počinje u 16:30.