Vodstvo izložbom s umjetnikom

23.3.2023. u 18h

Vodstvo izložbom Zaželi želju s umjetnikom Nikolom Ukićem

U četvrtak, 23. ožujka u 18 sati,  održava se prvo vodstvo izložbom Zaželi želju / Make a Wish, a posjetitelje vodi umjetnik i autor radova Nikola Ukić. Pozivamo vas da iz prve ruke doznate više o instalacijama Fuga (prva ploča), Kolo i Bez naziva (cijevi).

 

Preostala vodstva za građanstvo održat će 13. 4., 27.4. i 18. 5. u 18 sati.

Pod naslovom Zaželi želju MMSU nastavlja predstavljanje autora riječke scene koji su stasali devedesetih godina te u inozemnom okruženju pronašli poticajnije uvjete za rad. Nakon završene Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, Ukić pohada Akademiju u Düsseldorfu (2000. – 2004.) gdje i ostaje djelovati, povremeno prisutan na domaćoj sceni, osobito u Zagrebu te Splitu i Rijeci.

Aktualna izložba donosi nove radove zahtjevne produkcije i velikog formata, koji se razvijaju u dijalogu s prostorom i posredno upućuju na povijest zgrade i njezinu prenamjenu iz industrijske u muzejsku funkciju.

Više: https://mmsu.hr/dogadaji/nikola-ukic-zazeli-zelju/

Nikola Ukić (Rijeka, 1974.) umjetničko školovanje započinje u Rijeci na tadašnjemu Filozofskom fakultetu, Odsjek za likovnu kulturu (1993. – 1995.). Studij nastavlja na Umjetničkoj akademiji u Zagrebu od 1995. do 1999., a od 2000. do 2004. na Umjetničkoj akademiji u Düsseldorfu gdje je diplomirao u klasi Georga Herolda. U Düsseldorfu živi više od dvadeset godina.

Ukićev rad seže od efemernih instalacija i site specific skulptura do digitalnih grafika, videa i performansa. Njegova umjetnička praksa fokusirana je na propitivanje kiparskih strategija, istraživanje tradicionalnih postavki i modernističkih protokola. Bavi se interakcijama između autentičnosti i fikcije, esencijalnog i marginalnog te se usredotočuje na pitanja kulturnog prevođenja. Kontinuirano podvrgava skulptorske procese različitim kontaminacijama, bilo uključivanjem drugih medija na epidermu svojih skulptura ili odabirom kiparskog procesa u kojem naglašava procesualnost kiparstva dovodeći tako u pitanje samorazumljivost umjetničke geste i samodostatnost skulpture.

Sudjelovao je na brojnim izložbama i dobitnik je nekoliko stipendija i rezidencija. Duži niz godina djeluje i kao predavač na umjetničkim školama, a trenutačno radi kao znanstveni suradnik na Arhitektonskom Fakultetu Sveučilišta u Siegenu, Njemačka. Kustos (s N. Ivančević) izložbe umjetnika NRW-a u MSU Zagreb 2014. godine.