Urbani separe: MMSU kiosk

9.7.–23.7.2024.

U obliku modularnog kioska s radionicama, akcijama, šetnjama i zajedničkim kuhanjem, u Art kvart dolazi novi stanar – MMSU kiosk – namijenjen okupljanju namjernih i slučajnih prolaznika_ca. Kiosk, koji nam dovodi Urbani separe, koristi se i kao mini izložbena ispostava Muzeja i kao edukacijski poligon. Pop-up izložbe koje priređujemo tematiziraju zajednicu, hranu i more/obalu, uz radove iz kolekcije MMSU-a. Donose dvadesetak radova, uglavnom u vidu reprodukcija, što je nekoć bila popularna izložbena praksa i način spajanja umjetnosti i publike, mimo zidova i državnih granica.

Urbani separe i MMSU pozivaju na tri događanja: mini-izložbu i šetnju More zove (9. srpnja od 18 sati), izložbicu i marendu Za prste polizati (16. srpnja od 18 sati) te na izložbicu i ćakulu Još jedan ples! (23. srpnja od 18 sati).

More zove
Akcija: 9. 7. 2024. od 18 do 20 sati
Zajedno istražujemo morsku obalu od Žabice do Mlake, građankama i građanima u potpunosti nedostupnom segmentu riječke rivijere. Radionicu vode članovi udruge Urbani separe – umjetnica Tanja Blašković i dizajner Marin Nižić.

Izložbica: 9. 7. – 15. 7. 2024.
Kvisko – nagradna statua koja se dodjeljivala radnicima 3. maja; Maria Arnold, Mladen Tudor, Zvonimir Pliskovac, Romolo Venucci, Sava Šumanović, Miron Makanec

Osvježavamo memoriju pogledom na obalni pojas, posvećen izgradnji brodova, transportu i radu u luci koja je kroz povijest često privlačila domaće umjetnike i čini bitan motiv u muzejskoj kolekciji sve do osamdesetih godina. Izložbica je nazvana po plakatu Zvonimira Pliskovca i posvećuje se radničkoj i lučkoj slici Rijeke kao grada koji ima specifičan odnos s morskom obalom. Umjesto slika s kafićima i restoranima, ljudima koji moče noge, barki koje se ljuljaju ili djece koja uče ribariti s mula, u Rijeci je prevladavala slika industrije, rada, brodarstva, sve do tranzicijskih devedesetih. Donosi li nam budućnost otvaranje prema moru za građane i građanke, ili ograničeno korištenje za privilegirane?


 

Za prste polizati
Marenda: 16. 7. 2024. od 18 do 20 sati
MMSU kiosk postaje kuhinja Benčića. U dvorištu pripremamo razne recepte i pozivamo susjede na marendu.

Izložbica: 16. 7. – 22. 7. 2024.
Mladen Tudor, Edo Murtić, Lada Sega, Sava Šumanović, Ljubo Ivančić, Marijan Detoni, Miranda Raicich

S mini-izložbom Za prste polizati, hranu posredujemo kao čest motiv moderne umjetnosti, ponajviše u žanru mrtve prirode, poput zdjela s voćem i tanjura s ribama. Pritom ju ističemo kao životnu energiju, način socijalizacije i gestu gostoprimstva, a njenu raspodjelu tj. nedostatak, kao društveno-politički problem, sažet u poslovici ‘gladan sitom ne vjeruje’.

Izlažemo nejestivi fundus MMSU-a s malim mediteranskim menijem koji se najčešće vezuje uz morske plodove. Osvrćemo se na svježe namirnice iz ere nekonfekcionirane hrane, pripremu jela u kojoj sudjeluju i žene i muškarci, uz zajedničko objedovanje koje odražava svakodnevnu brigu – što danas s ručkom i kako ga napraviti s malo namirnica?
Što vi spremate kao primorski obrok? Donesite nam svoje recepte za razmjenu! Odlučili smo malo zamiješati klasične rodne pozicije pa muškarce pitali za recepte, te ih s vama dijele umjetnici i dizajneri Bruno Butorac, Eric del Castillo, Goran Petercol, Pasko Burđelez, Mario Matoković i Slaven Tolj.


 

Još jedan ples!

Ćakula: 23. 7. 2024. od 18 do 20 sati
Na trećoj pop-up radionici dignut ćemo kočnice MMSU kioska i provozati ga kroz Benčić. Na raznim postajama razgovarat ćemo o javnom prostoru Art kvarta te istražiti njegove probleme i potencijale.

 

Izložbica: 23. 7. – 30. 7. 2024.
Ivan Kuduz, Vjekoslav Fabić Holi, M. Manojlović, Damir Krizmanić, Krsto Hegedušić, Željko Hegedušić

Na ovoj mini-izložbi tematiziramo zajednicu kroz ples. Plesne pokrete pronalazimo u blizini drugog tijela, zajedničkoj koreografiji i spajanju endorfina. Biramo društvene motive umjetnika koji dugo vremena nisu bili prihvaćeni u mainstreamu, a bavili su se rubnim zajednicama i mogućnostima samo-organizacije, od grupe Zemlja do skupina Novog vala. Sa željom povezivanja svakodnevnih zajednica, izdvajamo ples kao medij koji zbližava i opušta kolektivna tijela, sve dok pronalazimo načina da se pokrenemo, depresivnim vremenima usprkos. A da radove ne biste gledali u tišini, pobrinut ćemo se za šeranje plesnih hitova s Distune Promotion!