Turizam u socijalizmu i nakon: Transformacije hotelske arhitekture na hrvatskoj obali Jadrana

5.3.–25.3.2015., MMSU

Turizam je jedan od ključnih segmenata hrvatskog gospodarstva i čini dvadeset pet posto BDP-a te zemlje. Nakon višegodišnjeg rata te dugotrajnih i netransparentnih privatizacijskih procesa, Hrvatska nastoji iznova izgraditi ugled vodeće destinacije za odmor i dokolicu, destinacije koja će privlačiti europsku srednju klasu – ili još ambicioznije, višu klasu i novopečene bogataše sa različitih strana svijeta.

Doduše, u proteklih dvadesetak godina izgrađen je jedva zamjetan broj objekata. Bitan dio turističke infrastrukture koji je danas u upotrebi, a osobito veći hoteli i odmarališta, izgrađeni su tijekom socijalističke modernizacije nakon Drugog svjetskog rata. Tada je prostorno planiranje bila vrlo cijenjena aktivnost, a modernistička arhitektura sastavni dio stvaranja nacije.

Izložba nudi povijesni prikaz većih turističkih odmarališta Jadranske obale, opisujući njihovu transformaciju nakon raspada Jugoslavije, po okončanju socijalističke samouprave i u počecima privatizacije. Danas se ovi prostori, od kojih su neki dojmljive prostorne kvalitete, mogu vidjeti u različitim preobrazbama, ovisno o lokaciji i ciljevima novih vlasnika. Pojedini su zanemareni i propali, pojedini se obnavljaju, a pojedini su, doduše vrlo malen broj, sasvim transformirani i upotpunjeni luksuznim pogodnostima s ciljem produljivanja kratkotrajne ljetne sezone.

Kustos: Michael Zinganel
Kustos suradnik: Maroje Mrduljaš

Izložba uključuje materijale iz arhiva: Daniele Ansidei, Arhitekture, CCN-images, Čovjeka i prostora, Marka Dabrovića, Cemala Emdena, Damira Fabijanića, Fotokluba Split, Michaela Hieslmaira, Hrvatskog muzeja arhitekture, Ryana Jefferya, Jana Jocifa, 3LHD-a, Mirana Kambića, Borisa Magaša, Maistre, Norberta Mappes-Niedieka, Maroje Mrduljaša, Branimira Medića & Pere Puljiza – de Architekten Cie., Borisa Podrecca, Kerstin Stramer, Tabanlıoglu Architects, Wolfganga Thalera, Touristkomerca, Urbanističkog instituta Hrvatske, Valamara, Cata Vintona, Michaela Zinganela.

 

PARALELNI PROGRAM

Panel diskusije

25. 03. 2015., u 17 sati, MMSU
Protagonisti modernizacije
Sudionici: Neven Kovačević, Dinko Kovačić, Darko Turato, Ante Rožić
Moderatori: Maroje Mrduljaš, Lidija Butković Mićin

Obimna izgranja turističkih kompleksa i infrastrukture, od početka uspona masovnog turizma 1960-ih do 1980-ih, presudno je utjecala na modernizciju hrvatske jadranske obale. Arhitekti i urbanisti bili su suočeni sa izazovom pronalaženja odgovora na sasvim nove, često i proturječne zahtjeve radikalne urbane tranformacije. Arhitekti i urbanisti koji su bili aktivni protagonisti tih dinamčnih razvojnih procesa govorit će o svojoj ulozi i vrijednostima koje su zastupali.

25. 03. 2015., u 19 sati, MMSU
Hrvatski turizam danas
Sudionici: Zoran Balog, Saša Begović/ 3LHD, Ivo Kunst
Moderatori: Maroje Mrduljaš, Dafne Berc

Nakon 1991. godine hrvatska turistička industrija i prostorna infrastruktura prolaze kroz period višestruke krize. Dugoročni efekti Domovinskog rata, vlasničke promjene i novi standardi turističke industrije doveli su do diskontinuiteta u razvoju turizma i turističkih okoliša. I četvrt stoljeća nakon pada socijalizma, većina investicija u turizmu usmjerena je prema recikliranju naslijeđenih kapaciteta, a još uvijek su mnogi modernistički kompleksi u ruševnom ili pod-iskorištenom stanju. Multidisciplinarna diskusija bavit će se različitim pogledima na hrvatski turizam danas, s fokusom na arhitektonsku i prostornu problematiku.

 

Foto: Ruin of Hotel Palace, Haludovo, Malinska/Krk; Arhitekt: Boris Magas 1972.; © Daniele Ansidei, 2011.

 

Podrška: 

Otvorenje: četvrtak, 5. ožujka u 20 sati

Vodstvo kroz izložbu s kustosom Michaelom Zinganelom i prezentacija knjige Holidays After the Fall, srijeda 25. 3. u 15.30 sati