Tajči Čakada – Autoportreti

8.4.–13.4.2013., Mali Salon

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u suradnji s ekološkom udrugom Žmergo poziva Vas na otvorenje izložbe Autoportreti, autorice Tajči Čekade koje će se održati u Malom salonu u ponedjeljak 08.04.2013. u 20.30 sati.

Na izložbi će biti predstavljena serija od dvadeset fotografija autoportreta te šesnaest video radova kojima se prikazuje proces izrade samih fotografija.
Izložba se širi i van prostora galerije jer će video radovi biti projicirani na pločnik Korza, i to neprekidno tijekom cijele noći za vrijeme trajanja izložbe.
Izložba ostaje otvorena do 13.04.2013.

Na dan zatvaranja izložbe u 12 sati udruga Žmergo organizirat će prezentaciju u svrhu upoznavanja ljudi sa velikom ekološkom akcijom pod nazivom Zelena čistka koja će se održati u subotu 20.04.2013.

Udruga Žmergo kroz razne programe pokušava animirati što veći broj građana da se pridruže ekološkoj akciji Zelena čistka, a ova izložba jedan je od programa u nizu predviđenih.

Tekst: Barbara Babačić

Video: Damir Čargonja Čarli

Biografija autorice
Tajči Čekada je multimedijalna umjetnica iz Rijeke koja djeluje na području modnog dizajna, kostimografije, performansa i fotografije. Do sada je realizirala velik broj  modnih revija, skupnih i samostalnih izložbi i performansa u zemlji i inozemstvu.
Više informacija na: www.tajcicekada.com

Žmergo
Udruga Žmergo ima za cilj očuvanje okoliša, zaštitu prirodne i kulturne baštine te promociju održivog razvoja, a svojim djelovanjem utječe na poboljšanje kvalitete življenja, kako u ekološkom tako i u kulturno-edukativnom smislu.
Žmergo je idejni začetnik proglašavanja Učke parkom prirode, od 1998. godine provodi eko edukativni program Zeleni sat u školi za djecu i mlade. 1998. godine postaje član Mreže Zelenih telefona kroz koju djeluje i danas. Inicijator je i koordinator nacionalne kampanje Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš.

Zelena čistka
Nacionalna kampanja Zelena čistka – Jedan dan za čist okoliš je usmjerena na podizanje svijesti građana Hrvatske o važnosti osobne brige za okoliš te je dio globalnog pokreta Let’s do it world! i akcije World Cleanup 2013.
Gomilanje smeća je veliki problem današnjice koji direktno utječe na kvalitetu življenja ljudi, ali i situaciju u okolišu. Promjena navika, svakog pojedinca, ali i organizacija, poduzeća i institucija, jedini je način da se očuvaju prirodne ljepote i dobra te osigura ljepša i zdravija budućnost. Zainteresiranost velikog broja volontera u 2012. godini, prema službenim podacima 41.558 građana iz 161 grada i općina, iz svih županija Hrvatske, u najvećoj akciji ikada provedenoj na ovim prostorima, govori o spremnosti i interesu za zelene teme. U jednodnevnoj petosatnoj akciji očišćeno je 3746 tona otpada s 729 divljih odlagališta diljem lijepe naše. Mnogobrojne udruge, HGSS, planinari, ronioci, oružane snage udružili su snage i zajedno pokazali što mogu učiniti. Djeca, mladi, i oni nešto stariji, cijela Hrvatska s istim ciljem, očuvati danas za bolje sutra.

http://www.youtube.com/watch?v=2t7Y2pBVDcE

Tekst: Barbara Babačić
Video: Damir Čargonja Čarli