Susret s umjetnikom Milošem Tomićem

10.8.2023. u 19h

U četvrtak, 10. 8. u 19 sati, Miloš Tomić prezentirat će radove u nastajanju na Rezidenciji Kamov i pokazati nekoliko svojih kratkih autorskih filmova.

Beogradski umjetnik Miloš Tomić dio kolovoza provodi u riječkoj rezidenciji Kamov. Nakon što je s Ivanom Peranić, umjetničkom voditeljicom udruge Krila, prošle godine započeo suradnju u formi radionice i javne prezentacije Magično kazalište – zrcaLJenja, u Rijeku se vratio kako bi nastavio istraživati dodirne točke plesa i animacije, njihovo međusobno prožimanje na sceni. Jedna od metoda koju nastavlja razvijati na rezidenciji bazira se na kombinaciji dokumentarne time-lapse animacije i stop motion intervencija.

“Ovaj projekt je u stvari možda samo alibi za moja lutanja marginama Rijeke i pronalaženje zavučenih, posebnih mjesta ,”oaza”, pri čemu uglavnom pratim svoj nos. Tijekom tih šetnji, istraživanja, izleta s fotoaparatom, naravno da neminovno upoznajem i lokalce. Ta komunikacija, pokušaj je da se izvučem iz nevolje njuškajući oko tuđih dvorišta. Zanima me daje li mi profesija filmadžije, koji jednostavno ne može odoljeti da ne zabilježi nešto što samo on vidi, pravo da se na svom „setu“ tako bezbrižno ponaša.„

U susretu s publikom Miloš Tomić predstavit će materijal koji upravo nastaje rezidenciji, stop trik putopis kroz Rijeku. Pokazat će i nekoliko ranijih kratkih autorskih filmova koji se asocijativno nadovezuju na metodu: “Ceo grad je moj filmski studio!”

“Kese” 2007. (3′)

“Čudo” 2022. (3′)

“To će biti san snova” (4′)

“Rodjački šamar” (6′)

“Muzikalni dnevnik#3” (5′)

“Dok sam bio u stomaku, napipao sam rukom svoju pišu i tako shvatio da sam dečak!” (10′)

I još par radova iznenađenja.

Miloš poziva sve radoznale posjetitelje da zavire u njegov filmski svijet (https://www.instagram.com/milos.tomic_filmmaker/ ), a o svemu viđenom (i neviđenom) s umjetnikom mogu na licu mjesta i razgovarati.

Miloš Tomić je diplomirao filmsku režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti 2001. u klasi profesora Miše Radivojevića. Magistrirao je na filmskoj akademiji FAMU u Pragu 2006. godine, na Odsjeku za multimedijsku animaciju u klasi profesora Petra Skale, a 2013. doktorirao je na FAMU s temom „Vrijednost odbačenih predmeta – smeća, kao materijal za film, animaciju, fotografiju…”. Jedan je od osnivača legendarne grupe “Klipani u Pudingu”, pasionirani je kolekcionar i strpljivi kolažist, aktivni sudionik i propagator “LO-Fi” festivala koji se tijekom devedesetih borio za besplatan, jeftin i nezavisan film, a bio i višegodišnji je profesor na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu, na Katedri za digitalnu umjetnost i nove medije. Kao autor izlagao je na brojnim izložbama diljem regije i Europe. Njegova umjetnička karijera dobila je novi zamah 2013. kada je zajedno s Vladimirom Perićem predstavljao Srbiju na Venecijanskom bijenalu. Živi i radi u Beogradu.

Organizacija rezidencije: Kreativni laboratorij suvremenog kazališta Krila i MMSU Rijeka