SprachenWeb2030 ~ Jezična mreža2030

22.9.2020. u 10h

hundertwasser

Umjetnička intervencija i izlaganje Tatjane Christelbauer u sklopu Europskog Dana jezika

 

 

U utorak, 22. rujna povodom Europskog dana jezika u MMSU se održava program SprachenWeb2030 ~ Jezična mreža2030 kojeg će voditi Tatjana Christelbauer. Program se provodi u suradnji s Austrijskom knjižnicom koja djeluje pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci te uz potporu Austrijskog kulturnog foruma.

Tom prigodom će se izložiti rad 697A Regentag auf liebe Wellen (697A Regentag na valovima ljubavi) austrijskog  slikara, grafičara i arhitekta Friedensreicha Hundertwassera. Riječ je o sitotisku u boji iz grafičke mape Gledati kišni dan iz 1971. godine. Regentag što u prijevodu znači „kišni dan“, bio je umjetnikov brod koji je obilježio značajnu faza njegova života, na njemu je živio i slikao deset godina.

 

Kako je moguće ujediniti raznolike jezične krajolike u skladu s motom Europske Unije “Ujedinjeni u različitosti”, bit će u istraženo u 120-minutnoj umjetničkoj intervenciji i prezentaciji Tatjane Christelbauer koja se održava u formi performativnog izlaganja na njemačkom i hrvatskom jeziku te sa terminima iz ostalih europskih jezika.

 

Prezentacijom grafike 697A Regentag auf Liebe Wellen kroz prizmu narativne arhitekture, Tatjana Christelbauer otvara misaoni prostor u kom sudionici razmatraju osobne osjećaje pripadnosti maternjem jeziku, te višejezičnom pejzažu Europe i svijeta.

 

Tatjana Christelbauer povezuje u svojoj umjetničkoj i istraživačkoj praksi pristup reformske pedagogije u polju interkulturnih odnosa sa procesnom sociologijom i performativnim teorijama. Fokus je pritom usmjeren ka utjecaju prozodijskih jezičnih impresija na komunikaciju i razvoj socijalnih odnosa.

 

austrijska knjižnica logo

 

 

 

 

 

 

austrijski kulturni forum logo