SOCREALIZA/M/ODERNIZAM – skice stalnog postava

8.10.–13.11.2014., MMSU

U kontekstu novog, adekvatnijeg muzejskog izložbenog prostora, izrađuju se skice i ideje za prikazivanje muzejskog fundusa. Uz kronološke, linearne prikaze, tematskim se izložbama na aktualniji i zanimljiviji način mogu prikazati umjetničke pojave prezentirane kroz muzejsku građu.

U dosadašnjoj izložbenoj djelatnosti Muzeja održane su brojne izložbe koncentrirane na razdoblja, stilske ili tehničke posebitosti građe, zamišljene kao skice, uporišne osi potencijalnog stalnog muzejskog postava.

Izložba SOCREALIZA/M/ODERNIZAM, skice stalnog postava zamišljena je kao jedan od mogućih nacrta, tematskih izložbi kojom se predstavljaju značajne pojave iz povijesti Muzeja.
Središte izložbe predstavljat će manifestacija koja je obilježila izložbenu djelatnost 50-ih. Riječ je o izložbi Salon 54 koja u povijesti Muzeja ima iznimno veliki značaj i koja govori u prilog ulozi koju je riječki muzej imao u poslijeratnoj izložbenoj djelatnosti.

Kako bi se objasnili pojava i značaj Salona, na izložbi će biti markiran društveni i kulturni kontekst 50-ih, predstavljen likovnim radovima i dokumentacijom koja prikazuje kulturnu klimu vremena. Izložit će se radovi socijalističkog realizma nastali u vrijeme kada je umjetnička sloboda i likovna produkcija bila uvjetovana političkim kontekstom. Početkom 50-ih dolazi do postupnog otvaranja bivše države prema Zapadu pa time i do prevladavanja službene doktrine socijalističkog realizma u umjetnosti i kulturi. U takvoj se klimi pokreće i izložba Salon 54. Uz umjetničku građu koja je u fundusu ostala nakon održavanja Salona prikazat će se dokumentacija koja prati ovu izložbu: fotografije otvorenja i postava, izbor iz likovne kritike koja kontekstualizira izložbu i vrijeme u kojem se Salon pojavljuje.

Pedesete su godine obilježene i pluralizmom osobnih umjetničkih poetika: radovima koji se udaljavaju od naputaka političke ideologije a istovremeno ostaju izvan radikalnih avangardnih likovnih pojava. Izložbom SOCREALIZA/M/ODERNIZAM, skice stalnog postava dajemo uvid u previranja koja su se u ovom burnom povijesnom razdoblju događala na polju likovne umjetnosti.

Vodstva i radionice za grupe prema dogovoru.
Najave na telefon 051 49 26 15, milica.dilas@mmsu.hr

 

Tekstovi o izložbi

Vilma Bartolić: SOCREALIZA-M-ODERNIZAM

Ksenija Orelj: O društvenom zahtjevu, državnoj službi i umjetničkom radu tijekom pedesetih

Diana Zrilić: Galerija likovnih umjetnosti u Rijeci

Popis radova na izložbi

 

Foto:
Vojin Bakić, Portret Ivana Gorana Kovačića, 1946 – 1947.
Vojin Bakić, Glava s osmijehom, 1953.

 

Predavanja u okviru izložbe:

23. 10. u 19 sati, Vjeran Pavlaković, o kulturi sjećanja
30. 10. u  19 sati, Daina Glavočić, o Viži – pokretaču riječkih salona
4. 11. u 19 sati, Sandra Križić Roban, o knjizi Hrvatsko slikarstvo od 1945. do danas

Vodstva kroz izložbu:
srijedom, 15., 22. i 29. listopada, 5. i 12. studenoga u 18 sati
utorak, 21. 10. i četvrtak, 6. 11. u 11 sati