‘nikada do sada viđen rad neviđenog umjetnika’ i za šetače Korzom

10.4.–24.4.2019., Korzo, Rijeka

Od 10. do 24. travnja na Korzu je postavljena izložba radova konceptualnog umjetnika Gorana Trbuljaka, ekstenzija njegove tekuće izložbe nikada do sada viđen rad neviđenog umjetnika.

Podsjetimo, nikada do sada viđen rad neviđenog umjetnika prva je samostalna Trbuljakova izložbi u Rijeci koja ga predstavlja kroz fokus na radove iz serije Ovojeizam – zapise pisaćim strojem na A4 papiru nastale u periodu od 1971. do 1981. godine. Kao što autor i sam navodi u predgovoru izložbi, zapisi su namijenjeni ljudima na ulici (ili posjetiteljima galerija i muzeja) te se uglavnom odnose na percepciju gledanja i umjetnost.

Trbuljakov rad valja promatrati u kontekstu konceptualnih praksi koje pažnju usmjeravaju na ideju umjetničkog djela; na odnos prema alternativnim načinima produkcije i predstavljanja djela, kao i na strategije definiranja statusa umjetničkog rada u odnosu na institucionalni, galerijski i tržišni sustav. Izložba u javnom prostoru Korza i sama je oblik alternativne prezentacije Trbuljakovog rada. 18 izloženih radova pritom su u direktnoj komunikaciji sa šetačima, nerijetko ih pozivajući na određenu akciju ili na vrednovanje rada (npr. “ovo nije potpis pod slikom ovo je slika”, “ovo djelo bilo bi bolje da je iznad neka slika ili fotografija konja” ili “zamisli užas: ovaj rad u stalnom postavu nekog muzeja”).

Osim na Korzu, s Trbuljakovim radom moguće se upoznati i u knjizi umjetnika izrađenoj posebno za riječku izložbu, koja će promociju imati 17. 4. u 19 sati, u MMSU-u.