Sajam neobaveznih povijesti

30.3.2013. u 00h, Mali Salon, MMSU

Tvrde činjenice / Hard Facts interdisciplinarni je istraživačko – prezentacijski partnerski projekt, Udruge za domaća istraživanja,  PENSART i Samoupravne interesne zajednice koji će istražiti razlike između medijiski – znanstveno – generirane  povijesti i one povijesti koje smo sami izkonstruirali našim životima.  Ljudi u svom životnom vijeku promatraju ili sudjeluju u stotinama  tisuća događaja koji su u isto vrijeme popraćeni i od strane medija.

Neke od tih događaja pratimo dobrovoljno, neke slučajno, neke događaje  organiziramo sami a neke organizira vlada ili, recimo, naš omiljeni  nogometni klub… Zanimljivo je da imamo tendenciju donositi kući  suvenire s takvih događaja, čuvajući ih iako i nismo zagriženi sakupljači. Ti objekti ostaju s nama označujući posebne trenutke naših života. Mnogo su puta ti trenutci, sinkronizirani sa zajedničkim socijalnim i političkim značenjima događaja, emitirani i zabilježeni putem medija… No, postoje i slučajevi kada neki događaji nikada ne uđu u povijest, ili možda uđu ali tek naknadno u nekoj kasnijoj fazi.
U Rijeci će grupa partnera uz profesionalnu podršku stručnjaka i lokalnih, regionalnih i nacionalnih medija, kroz tjedan dana pokušati mobilizirati građane koji posjeduju predmete da ih donesu i / ili predstave na radionicama koje će se svakodnevno održavati u prostorijama Malog Salona, od 25. do 29. ožujka, te na sajmu u javnom prostoru riječkog Korza, 30. ožujka ove godine.

Projekt Hard Facts (Tvrde činjenice) nastoji razjasniti jedan od načina kojim pokušavamo prizemljiti naše fluidne živote, te otkriti na koji način medijima uvijek uspije nadograditi osobno doživljene događaje u one povijesne…

I zato se pitamo:
Jesu li naše memorije, otjelovljene u predmetima – tim čvrstim (tvrdim) činjenicama – u stvari, vrlo moćna mobilizacijska sila?!

UDRUGA ZA DOMAĆA IZTRAŽIVANJA / DRUŠTVO ZA DOMAČE RAZISKAVE
www.ddr.si

PENSART
www.pensart.org

GALERIJA SIZ
www.g-siz.com

TRVDE ČINJENICE / HARD FACTS

Sajam tvrdih činjenica – sajam mnoštva povijesti

http://hardfactsblog.wordpress.com/

Radionice s građanstvom i medijima: od 25. do 29. ožujka 2013.
Sajam: 30. ožujka 2013.

Mjesto događanja: Mediji P-G županije, MMSU / Mali salon, Javni prostor – Korzo (Rijeka)

Organizator: Samoupravna interesna zajednica u suradnji s Udrugom za  domaća istraživanja i PENSART, uz potporu zaklade European Cultural Foundation.

http://hardfactsblog.wordpress.com/