Šahtofonska radionica za malu basnu U ŠIR

27.6.–29.6.2022., Dječja kuća

Šahtofonska radionica

‘’Sve bih mogao…
Jedamput sam bio pao s konja na magarca; onda sam se stao naduvati ko žaba, da postanem kao bik… Sada bih pak mogao napraviti od muhe – vola.’’
Janko Polić Kamov

Vrijeme:
radionica od ponedjeljka 27.6. do srijede 29.06./ 16 – 19 sati;
izvedba – srijeda 29.06. / 19:30 sati
Lokacija: Šuma Striborova @Dječja kuća
Dob: 8 – 12 godina
Izvođači: Damir Bartol Indoš i Tanja Vrvilo
Prijave: https://forms.gle/EPKMuTMCyX4A3jYm8

Djeco, šahtofonski orkestar je u vašem gradu i poziva šahtofonistice i šahtofoniste na radionicu s osam malih šahtofona! Svi ste dobrodošli! Tko god želi biti šahtofonist ili šahtofonistica neka se javi!

Mi smo šahtofonski orkestar koji treba svakoga, svako dijete za zajedničko crtanje šahtofonskih nota za svoj crveni, plavi, žuti ili zeleni šaht-instrument! Tko propusti ovu priliku za sviranje male basne Janka Polića Kamova s oprugama skrivenim ispod šaht poklopca – propušta je zauvijek! Riječku šahtofoniju radimo od ponedjeljka do srijede. U srijedu, nakon izvedbe za šahtofonsku publiku, šaht poklopci se zatvaraju i više se ne otvaraju! Naprijed za Šahtofoniju U ŠIR!

Mala šahtofonska basna U ŠIR Janka Polića Kamova, fragment istoimenog odjeljka romana Isušena kaljuža, proširenje je našeg rada s dječjim šahtofonskim orkestrom na Kamovljevoj Natuknici br. 5 – KONJI, koju smo pripremali za izvedbeni program otvorenja Rijeka 2020 – EPK s učenicama Glazbene škole I. M. Ronjgova iz Rijeke: »Razbjesnih se zbog buke što su je pravili ljudi pod mojim prozorom i ponovno se uspavah tek kad sam doznao da to bijahu konji.« Izvorne Kamovljeve Natuknice objavljene su 1913. pod naslovom Accenni u futurističkom časopisu Lacerba, prema izboru Vladimira Čerine. S malom šahtofonskom basnom zakoračujemo u šir Natuknica za Kamova.

Radionicom za stvaranje partiture i izvođenje šahtofonije sudionici se upoznaju s praksama umjetničkog istraživanja i načinima izvođenja proširenog zvuka, glasa i tijela u različitim oblicima suvremene umjetnosti i kulture. Šahtofonske izvedbe za djecu i mlade pripremaju se i izvode na autentičnim instrumentima – osam zvučnih kutija s oprugama, takozvanim ‘šahtofonima’ izvedbenog i likovnog umjetnika Damira Bartola Indoša, prema instrukcijama za njihovu primjenu na ručno izrađenim grafičkim kolorističkim partiturama. Metoda rada uključuje stvaranje grafičkog zapisa za glas i instrumental, upoznavanje sa zvučnim instrumentima i njihovim proširenim elementima, poput efekata za glas i opruge te nadzornih kamera smještenih u unutrašnjosti zvučnih kutija koje hvataju kretnje šahtofonskog orkestra i prenose ih preko video projektora, kao i način stvaranja teksta te izrade i izvedbe grafičke partiture.

Završna prezentacija radioničkog rada odvijat će se u srijedu 29. lipnja 2022. u formi izvedbe u dvorištu Dječje kuće i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

Damir Bartol Indoš je performer i multimedijalni umjetnik, stvara eksperimentalne muzičke instrumente, zvučne skulpture Šahtofone i grafičke partiture. Bio je član neoavangardne kazališne grupe Kugla Glumište s kojom je stvarao i izvodio niz utjecajnih akcija i performansa u razdoblju od 1975. do 1982. Tijekom 1980-ih, kao pokretač tvrde frakcije nazvane Grupa Kugla, radio je seriju grupnih i solo performansa. Od 1990-ih, pod imenom DB Indoš Kuća ekstremnog muzičkog kazališta ostvaruje niz projekata i gostovanja u zemlji i svijetu s brojnim domaćim i stranim umjetnicima i muzičarima. Od 2005. u autorskoj suradnji s glumicom Tanjom Vrvilo realizira eksperimentalne kazališne radove i performanse u različitim izvedbenim i izložbenim prostorima. Sudjelovao je na brojnim međunarodnim festivalima, bio je stalni suradnik Teatra &TD, kao kazališni redatelj član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i ULUPUHA-a u sekciji kazališne scenografije. Dobitnik je nagrade Grada Zagreba 2009. za doprinos alternativnoj kulturi Hrvatske. Dobitnik je prve nagrade Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu na natječaju MSU THT iz 2011. za zvučnu skulpturu Šahtofon. Za kazališni rad Tosca 914 u koautorstvu s Tanjom Vrvilo nagrađen je na Praškom kvadrijenalu 2015. kao jedan od predstavnika hrvatske selekcije.

Tanja Vrvilo je izvedbena umjetnica, filmologinja i filmska kustosica čiji rad povezuje radikalne umjetničke prakse i obrazovanje s posebnim zanimanjem za politike estetike, filmske avangarde i japanski film. Koautorica je i izvođačica u brojnim multimedijalnim izvedbama s vizualnim umjetnikom i performerom DB Indošem i Kućom ekstremnog muzičkog kazališta. Autorica je i kustosica Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma, međunarodnog festivala o politikama filmskog kustostva, koji je pokrenula 2007. u Zagrebu. Autorica je mnogih eseja i publikacija iz područja eksperimentalnog i umjetničkog filma, kao i prijevoda filmoloških eseja za časopise, knjige i radijske emisije te kustosica niza redovnih i festivalskih filmskih programa za različite dispozitive. Vodila je dodiplomski studij filma i predavala na filmskoj akademiji film.factory Béle Tarra u Sarajevu, predaje na Odsjeku za Film i video na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Kao samostalna umjetnica članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Hrvatskog društva dramskih umjetnika i Hrvatske zajednice filmskih kritičara. Zajedno s DB Indošem i drugim hrvatskim umjetnicima nagrađena je na Praškom kvadrijenalu 2015. godine kao predstavnica hrvatske selekcije, a zajednički rad predstavljen je i na Praškom kvadrijenalu 2019. godine u sklopu nagrađenog umjetničkog projekta Ivana Marušića za inovativan suradnički pristup.

Odabrani recentni zajednički radovi: Tosca 914 (2015.), Fantom Planinšak (2016.), Svaka revolucija je bacanje kocke, osim što (2016.), Fantom Planinšak (2016., Radio atelje – Treći program Hrvatskog radija), Šahtofonija rumorista: Matrica kucanja na krov (2017.), Ljubavni slučaj Fahrije P. (2017., sa Zlatkom Burićem Kićom), Jedan ili više vukova (2017.), Sat, pauk, kiša, Hala Tivoli, Bewegen (2018.), Vrhu mene, vrhu moje (2018.), Ludbreške rode (2018., Radio atelje – Treći program Hrvatskog radija), Čovjek neuron (2018.), Doktor Miserabilis (2019.), FILMSKATEKA (2019.), Zastarjelost privatnosti (2019., Radio atelje – Treći program Hrvatskog radija), Opera Industriale (segment Natuknice za Kamova za otvorenje Rijeka EPK 2020), I:O (2020.), Dr. Faustus br. 14 (2020.), Manifesti Požuda (2020.), Lutke 333 (2021.), Demoni kuge (2021.), Gilgameš u godini s 13 Mjeseca (2021., sa Zlatkom Burićem Kićom), Ja nisam ja (2021.), Kužni Ifrit (2022.), Kakve su stvari uistinu (2022., Radio atelje – Treći program Hrvatskog radija), i dr.